21 April 2009

Amy search tu memang untung. Muda2 rock. Tua2 cari pahala.

Hiburan adalah salah satu dari kehendak fitrah manusia. Hiburan memberi makna yang luas dan x terbatas dengan transilasi dari konteks konvensional saja. Kesilapan nak paham erti hiburan ni akan menuju ke satu perspektif berbeza dari pehak yang berbeza. Macam biasa la..Islam pun bukan susah sangat nak follow. Orang yang x reti follow je yang cakap susah. Tu sebab ramai yang suka2 lompat agama dan suka2 tukar benda yang haram jadi halal. Para ulamak bersusah payah nak menyedar kan masyarakat dengan panduan hiburan mengikut kaca mata Islam. Diorang bukan nya suruh mansuh kan semua hiburan ni. Tapi berpada2 la. Tengok kiri kanan time nak berseronok tu.

Sebenar nya, program konsert jom heboh tu dah lama diklasifikasikan sebagai haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan oleh Mufti Perak Dato Dr.Harunsani Zakaria. x kira la konsert mana2 pun tetap haram kalau dah bercampur laki pompuan. Tapi disebabkan dia tu x la berpengaruh sangat kat dunia politik ni, maka menteri Penerangan Dato Sri Zainudin Maidin sudah kasi bangkang hujahan ulama tu. Akhirnya ramai2 pelusuk kampung terutama nya orang melayu islam keluar malam2 pasal nak tengok konsert punya pasal. Sapa zainudin ni nak cakap pasal hukum syarak suka2 tukar jadi halal? Biarkan dia. Dia belum nak nazak lagi.

Program realiti tv pun satu hal. Astro tu macam2 idea nak jadi kaya bermodal kan hiburan. Rancangan ni suma macam menggalakkan masyarakat terus mengagung2 kan hiburan sampai bersaing2 nak lahirkan artis2 yang kasi jadi ejen kalalaian umat melayu Islam. Korang tengok je la sape yang memekik melolong kat depan pentas tu. Yang tua nak mampos pun gagah lagi nak datang tengok. Tu makna nya x paham erti berpada2 la tu.

Ini hanya luahan hati aku je. Stakat ni aku belum penah bukak mulut melantang suara kat sesapa pasal aku x setuju dengan benda2 hiburan ni. Itu diorang punya hak. Aku pun ada cabang hiburan aku sendiri jugak. x boleh nak cakap aku je yang bagus. Tapi aku x suka tren nak menggalak kan kepada terlalu banyak anugerah seni di wujudkan. Benda2 ni akan jadi kegilaan pada budak2 lepas sekolah. Aku x nak penumpuan pada bidang profesional bagi diorang x berapa untung sangat. Aku x nak diorang pilih jadi artis adalah jalan penyelesaian mudah dalam hidup diorang.

Stakat ni aku x nampak apa sumbangan mana2 juara realiti tv pada ekonomi negara ni padahal album diorang pun kena cetak rompak+kena donlod dan x laku pun kat mana2 negara luar. Macam tu pun diorang bleh dapat anugerah walau dalam dasar nya lebih ke arah negatif pada masalah akhlak dan ummah.

Kalau tenung lama2, sapa nak salah kan benda2 macam ni? Kalau nak salah kan pemimpin, kejam sangat pulak. Dasar yang diorang keluarkan pun untuk memenuhi kehendak semua kaum. Diorang x nak jadikan Islam sebagai jurang pada muamalah antara kaum. Alasan diorang lebih penting jaga perpaduan berbanding nak jaga adat ketimuran yang sebenar nya dah lama tercemar.

Jadi, berbalik jugak la pada pendirian masing2. Tepuk dada tanya iman. Cukup2 la bergonjeng kat depan pentas tengok budak2 menyanyi. Si adlin aman ramli tu pun stakat pandai komplen orang je. Padahal macam setan jadi pengacara ABH itu hari. Tomok pun dah mula ada orang sokong dia. Itu hak dia. Aku tetap x suka lagu2 dia kalau dia masih nak ikut telunjuk syarikat rakaman dia kena suruh nyanyi laku tangkp leleh lepas dia kluar OIAM ni. Tapi aku kagum ngan suara si aweera tu. Dia punya style tarik suara lain macam punya tarik. x nampak sangat dia bukak mulut time dia tengah tarik. Pelik aku. Tang mana suara dia kluar pun aku kurang pasti. Dari jubo barang kali. Hahahaha….

23 comments:

oranglidi said...

hahaha.. lawak2 pendapat lu.. wa rase kuar ikut mikropon dia lah.

roshaizul said...

lubang jubo tu apa?

Umie said...

ko cuba tgk iklan psl FELDA yg diilhamkan oleh bapak si Najib... aku paling tak tahan part diorang highlight kejayaan anak2 FELDA..boleh tak dia pi tayang gambo mawi??? tang mana kejayaannya tuh?? kejayaan menjadi raja SMS ke?? nak nangis pun ade nie...huhuhu

zairi said...

oranglidi:
melidi betul gambar lidi ko tu.

roshaizul:
dia lebih kurang macam lubang kat geraham ko tu jugak la.lagi halus lubang tu,lagi perit dia punya bunyi.hahaha....

umie:
aku pun heran gak tu.akak aku yang dah jadi doktor pun x kluar dalam iklan tu.apajadah la si mawi tu.

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

hahahhaha.....yahudi tak yah bom umat m'sia ni brader..anto citer fast n furious 4 je....

tambah bila tengok bontot Letty panjat lori...

nuyuljana said...

hehe.

:)

Axl said...

lerrr...mana cite pasal Amy? ekekeke

IdaAnuar said...

apa istimewa nya amy serch tu doktor?dah sampai masa patut-patut lah insaf nya...mawi tu pulak...satu lagi contoh yang di banggakan felda..itu lah selalu aku bangkang kat orang felda palong7 ni..sesen pun tak guna..sebab mawi lah orang malaysia ni bodoh berhabis duit..yang kaye dia. bila dah kaye lupa diri. aku memang anti mawi giler..tak suke dia.

aya.whitetea said...

hehehe...en. zairi bahaya kebenor nyer " lubang jubo " tu . . jauh benor location nyer ngan gigi geraham

ajako said...

inche zairi: pedas jugak hang mengomen pasal 'hiburan' ni ek, kenalah berpada2 gak. tp dlm anti2 tu, tau gak psl AF yg xde mase dpn tu, OIAM tu aweera mmg ade sket terel, tp paul moss menyampah tgk dia, olskol katenye...'berpada2' dlm mengomen. haish, tang location 'mende' tu xyahlah dihighlightkan sgt, burok bebenor bunyiknye...

zairi said...

pentoi:
yahudi memang cerdik.dia pakai saikologi je skang nak kacau bilau kan akidah umat islam.macam yang ko cakap tu lah contoh nya.

nuyul:
hehe..

axl rose:
amy tu kira dari posisi yang lain maksud nya.kita x semua ada peluang hidup macam dia.ramai orang anggap dah tua2 sok baru nak buat amal ibadah ikut style amy tu.itu kok sempat.kalo x sempat?kalau tengah menyalak kat depan pentas tu dah cut off?

idaanuar:
dia sempat nak buat amal macam tubuhkan rumah untuk budak2 mengaji.tu antara yang istimewa kat si amy tu.pahala tu.err..doktor tu bukan saya.mawi tu pun saya x suka.meluat ada la...

whitetea:
hahaha...gigi geraham tu saje je aku nak perli si roshaizul tu.dia tengah sakit gigi.

ajako:
kena gak ambik tau pasal benda x de pekdah tu.sebab kita bayar astro.kalau kita x tengok,sama gak tiap2 bulan bayar sewa astro.tengok2 jugak.tapi x de la sampai perabis duit nak undi budak2 tu.tengok2 jugak.tapi x de la sampai pegi berhimpit depan pentas.tengok2 jugak.kalau dah tua tu buat la cara dah tua.buruk bebenor orang kampung menengok nya.

a.b geldofg said...

salah ibu yg mgandungkan artis2 tu



bro ..aku ..atan...pentoi cadang nak gi lepak kt sebelah kg ko...tolong susun satu hari dan masa utk kita org bgerak


kita org ank jumpa lu...lu bst

zairi said...

geldof:
bukan salah ibu mengandung, tapi salah bapa 'pukul' serong.hahaha..

sebelah kampung aku?belah mana?itu hari pentoi ada ajak ke kl jumpa kengkawan.kalau ada orang guide kan aku jalan kl sana bleh la aku pegi.aku x into jalan kl ni.semak kepala nak hafal kan jalan.

Abis bulan ni memang x bleh. keja banyak ar. dah 3 kali ahad aku kena keja.x de rest.ahad ni pun kena keja jugak barang kali.kalau bulan depan,sebelum 10hb memang penuh plan aku ngan famili.kalau lepas2 tu, bleh di adjust kan lagi. InsyaAllah...

Ish..ish..macam x caya je aku geldof nak jumpa aku ni.jangan2 puak kerajaan dia ni.

a.b geldofg said...

wah2 bznya ko
tgk pada kerja ko yg sgt bz tu
tentu ko ada

pocher sebijik

ferrari sbjik

lambarghini sebijik

aston martin sebijik

dan lain2 lagi lah


apa2 ko set hari dan time..ko turun ke kita org naik ke
itu tk penting

zairi said...

kalau aku keja dalam kawasan najib mungkin aku ada suma tu.tapi ape la sangat orang kebanyakan macam aku ni yang ada.

kira nya tunggu setting aku jugak la ni?kalau aku letak *16/5/09 malam ahad amacam?

*subject to change

@tune® said...

Malaysia da seakan lalai dgn kebanjiran artist²..byk program seawal budak 6 tahun pon da tau nk glamer n jadi penyayi..
Nauzubillah

a.b geldofg said...

aku..atan..pentoi...cuba free kan time aku masa tu
(ada sapa2 lagi nak ikut?)

tempat?


'subject to change' tu apa?

adik bradik 'wing of change' ke?

IdaAnuar said...

zairi..ko dgan atan,pentoi dgn a.b nak gi ane ha..leh join ke?pompuan leh ke?ko bila balik n9..datang lah umah aku.hehehehe

zairi said...

atun:
rancangan aznil tu pun satu hal lagi tu.ntah ape pelajaran yang dapat pun aku x tau.x de aku nak mengadap kan anak aku tengokkan rancangan aznil tu.seb baik dia suka tengok mickey mouse.sejak2 ni aku kasi dia tengok movie katun yang aku donlod hari2 tu.budak2 biarkan dia lebih tengok kan benda2 bercolour.biar otak dia aktif.ko kena tau tu.beli baju pun kena colouring.

geldof:
aku lebih prefer ko yang bagi tempat.aku baca kat ruang komen ko,macam best je tempat2 yang ko bawak diorang.

subject to change?hahaha...ntah.aku tiru kat kalender je tu.

idaanuar:
kitorang ada gatering 18sg.jom la kalo nak lasak2.

palong 7 kan?jeram panjang wujud lagi x?dah tambah best ke prasarana dia?teringin gak nak gi sana.

en_me said...

hmmm.. salam jumaat abg zairi tewww..

zairi said...

salam jumaat jugak.mana berjalan ini ari?

@tune® said...

bebeh...
atan tuh bukan atun kn?
18sg??
ermm..
ilike...
muahahahuaha

xdela...gurau jer...xknal pon korang..
sure bukan aku ek?

hihi

zairi said...

atun:
huahuahua...ko ni nak jadi sape ni?atan ke atun?atan tu korum geldof+pentoi.tapi ape salah kalau ko nak join.ko dah x keja dah tu skang ni.

aku pun blom penah jumpa geldof+pentoi+atan tu.