19 August 2009

Intan ku kesepian

Intan sorang awek yang cun. Tinggi lampai. Kulit cerah. Ramai yang cuba kasi himpit. Sekor pun x dapat. Dengar nya dah ada balak kat skolah lain. Junior2 macam aku memang x dapat can nak ngorat walaupun aku ada kategori yang kukuh nak dapat kan cinta intan. Alaa..tua setahun je. Cacat dalaman x dapat detect. x de cacat aku rasa. Cuma gigi intan je jongang air. Aku x tau cemana punya spisis gigi dia. Kalo senyum nampak macam jongang, tapi x jongang. Nampak macam gigi arnab dia besar, tapi x besar. Serupa macam mata julung air la. Juling, tapi x juling. Hah..macam tu la lebih kurang dia punya gigi. Tapi dia cun woo...Masa batch aku la. Nak main bola tampar pun x payah sibuk2 carik corumn kalo intan ada kat tepi gelanggang. Macam celake je sampai 10~14 kali tukar2 player.

Jodoh intan kat skolah tu x berpanjangan lepas bapak intan kasi tukar kan intan kat skolah lain. Alasan yang kitorang dengar sebab skolah tu banyak puaka. Aku pun x tau cemana punya puaka. Dengar masing2 punya citer memang seram. Tapi x penah pulak kena kat aku. Bagi aku "ahh..sembang lebih je tuu.." Biasa la budak2 hostel suka sangat reka2 citer puaka.

Tapi aku rasa ada satu point yang intan nak tukar ke skolah lain. Itu pun lepas sorang jemputan khas kasi ceramah tentang kebersihan diri kat skolah. Lepas gara2 histeria makin mengganas kat skolah. Bermula dari intan sampai la berpuluh2 band histeria di tubuhkan oleh intan. Memang queen dia kat situ.

Penceramah tu ada tanya apsal pompuan remaja melayu islam je yang manjang kena. Apsal budak2 skolah rendah x kena? Apsal mak2 nenek x kena? Ada jugak yang tanya apsal amoi2 ngan minah2 india x kena? Student lelaki suma fokus kat jawapan. Studen pompuan mula tarik2 tudung ke depan kasi sorok muka. Cikgu2 pompuan mula bangun buat2 nak ke jamban.

"Asal nak buang pad je, bukan reti nak jirus kan air kasi bersih kan balik pad tu. Main campak je dalam tong sampah. Apsal geli sangat dengan darah sindri? Korang tau x? pelesit setan ni suka isap darah? skali dia dah rasa darah korang, selagi korang x pegi berubat, selagi tu la histeria korang tu berbalik2. Setan ni pun pembersih jugak. Dia x makan darah2 orang yang makan babi. Jadi, darah orang yang x makan babi la jadi makanan dia."

Ooo..baru la aku paham. Walau macam x bleh yakin je bunyi dia, tapi ada logik kat situ. Mana kapel yang kapel dia kena histeria, mula la masing2 daring semacam. Makin lama intan pun hilang dia punya fan club. Penceramah tu pun dah x ceramah lagi lepas tu kat skolah aku. Mungkin ada provokasi di situ.

Fuh..sib bek intan x terima cinta aku.

17 August 2009

Mu ni nok kawe nga orang ko ngan kambing nih?

Ustaz rock pun dah kawen baru. Kawen kerana Allah kata nya. Ikut sunah Nabi. Biasa la. Kalo bab kawen2 ni jawapan slalu nya mesti bunyi2 ke arah Nabi2. Jarang pulak bunyi nyer "saya kawen sebab kesian kan dia menjada sorang2" Tapi kalo betul2 dah berkemampuan, harta dah terlebih, kudrat terlebih power dan yang penting iman tahap sufi, bleh sangat la tolong para pompuan yang x berlaki lagi. Kesian kat dorang hari2 dok hafal lagu 'andarlusia'.

Ada jugak mintak kat isteri nak kawen lain, tapi isteri x nak. Aku pun x dapat bayang kan cemana isteri lama dapat terima keyataan yang dia bermadu. Maksud aku time bab2 sekatil. Ntah iye ntah tidak si laki ni tadi betul2 kasi yang terbest untuk kat isteri lama tadi. Ke stakat cukupkan syarat je? Mungkin ini jawapan antara kebanyakan isteri x nak di madu. Ntah la...itu pandangan aku je. Walaupun skang ni aku cakap kelain, besok2 kalo kena kat batang hidung aku? Wallahualam...Astagfirullahulazim...

Masuk bab kalo isteri x bleh terima laki kawen lain, si laki mesti carik jalan lain punya. Paling tidak pun pegi kawen ke sempadan. Aku pun x tau sempadan yang mana satu. Palotak aku cuma pikir yang tukang nikah tu orang thailand barangkali. Dah nikah kat sana, kena pulak daftar kat malaysia. Benda2 ni aku belum cukup paham lagi. Aku pun malas nak ambik tau. Tapi yang aku keliru tu, cemana dia punya slang percakapan time nak menikah tu.

Kat sini aku ada upload siri warga siam nak akad nikah ngan imam kelantan. Kawan aku yang email. Sah memang dia x de keja lain time tu. Sampai terkentut2 aku dok gelak kan dorang ni punya sembang. Aku x tau la sah ke tidak dorang punya nikah ni. Harap2 sah la. Sebab ada satu bunyi tu serupa "aku terimo nikoh nyo denga isteri kambing tukang ayer wok kebuuut..."

Haduuu!!!...

15 August 2009

Maruah stakat 33sen

Sembahyang jumaat smalam memang lain macam. Bukan cara sembahyang dia yang lain macam. Tapi jalan menuju ke masjid tu yang lain macam. Haih..macam2.

Rehat pukul 12 smalam aku melepak kat rumah member bujang aku. Ape punya amerika style masuk rumah pakai kasut. Lantai pun aku x berapa yakin nak tanya bila punya kurun x penah bersapu. Oleh demikian, aku ajak dorang melepak kat warung sementara menunggu masuk waktu. Kat rumah tu cuma singgah nak simpan helmet ngan tukar selipar je.

Selesai sessi makan2, terus pegi masjid walaupun masih awal lagi. Bukan nya ape...Lepas makan kalo pekena pisang cara jugak. Kalo lambat sampai masjid, stakat tinggal kulit pisang je la. Tapi baru2 ni dah mula tukar menu. Ada yang sedekah kurma. Lagi nak kucar kacir kalo ada yang sedekah pulut kuning bungkus dalam plastik. Belum sempat tukang sedekah nak taruk atas meja, budak2 belum bersunat dah berkerumun. Dah macam palestin pulak gaya nya. Minggu depan nya dah x de yang nak sedekah pulut. Mungkin dah kena sound pasal ada yang x merasa makan pulut kuning.

Belum lagi nak sampai masjid, ada 3 motor polis tengah perbetul kuda2 nak tahan orang. Walaupun sempat nak buat drift u-turn, aku nekad je lalu depan polis tu. Bagi aku kalo niat suci, bala x berapa sangat bala nya. Tapi kena tahan jugak!!!

Polis 1: "Ni mana helmet ni? Dah la lesen L. Bawak orang plak tu." Muka kelat. Dah siap bukak buku saman. Tinggal nak tulis je.

Aku: "Nak smayang jumaat cik..x kan nak pakai helmet. Kang taruk kat motor kok kena rembat nanti.."

Polis 2: "Undang2 x kira ko nak pegi mana pun. Saman je budak2 tu." Muka ketat sambil tahan moto yang lain2.

Kawan aku: "x kan x bleh tolong cik..kali ni je. Lepas ni dah x pegi smayang jumaat dah.." Memang gampang punya ayat sampai x nak pegi smayang jumaat.

Polis 3: "Dah..dah..cepat. Ko nak settle cmana ni? Ni mau kena rm150 kang ni kok kena saman." Muka skema lapar duit. Aku pun x sangka dia punya straight foward. Memang aku paham dah melodi macam tu. Melodi mintak rasuah dia punya tajuk.

Aku: "Saya ada rm50 je cik. Bleh ke?" Sambil tunjuk walled depan muka dia. Memang aku bawak sekeping not 50 ngan rm1 4 keping. Kang kok aku cakap nak kasi rm4 kang, memang sah2 kena saman punya. Tepaksa aku halal kan je la rm50 aku tu. Dah bukan rezeki aku nak buat cmana lagi dah?

Polis 1: "Eh..eh..ko jangan hulur macam ni. Ko pegi letak dalam buku kat raga moto tu...Balik kang ko jangan lalu depan ni lagi. Tau x?"

Aku: "Ok cik..tima kasih." Aku pasrah.
********************************************************************************
Kawan aku: "Pundek punya polis. Ko kasi dia limaploh?"

Aku: "Pi mampos sama dia ar..bodo sangat x tengok berapa aku taruk tadi. Pandai2 dorang la nak kongsi singgit sorang."

Kawan aku: "Harharhar...jangan smayang kang dok sebelah dorang dah la weh.."

07 August 2009

7/8/9 hari ni dalam sejarah.

Pukul 12.34min 56 saat pagi tadi aku dah x ingat pape. Dah tebongkang tido. Tengahari tadi sejarah berulang. Pukul 12.34min 56 saat tadi aku tengah sabunkan siku belah kiri. Aku tengah mandi. Sejarah ni x kan berulang lagi sampai kiamat.

Tahun ni sejarah untuk hari merdeka x kena sambut macam tahun2 sudah. x de nak memekik melolong, tonggang todi, x de nak merdeka dari mak bapak, x de nak joget lambak kat depan klcc. Elok sangat la tu. Bawak2 la sembahyang tarawih berjemaah.

Tahun ni jugak sejarah untuk aku x sambut raya ngan sorang ayah. x planning lagi nak sambut raya kat rumah mana ni. Dengar citer nak tido beraya ngan umah makcik belah arwah ayah aku. Adik2 aku suma x setuju. Dulu2 masa belum berjaya, kitorang adik beradik abis kena kutuk. Kutuk wife aku keja kilang la, kutuk adik pompuan aku keja supermarket la, ape dia ingat anak2 dia best sangat ke? Sekor baru abis kan duit VSS, sekor lagi tengah cari keja. Baru2 ni dah mula calling2 kitorang tanya kan keja kerajaan ada kosong ke x? Aku x balas pape. Adik pompuan aku memang teruk dia pulang kan paku buah keras. Ehh...macam pelik je bunyi peribahasa ni. Betul ke?

Jom layan Curt Cobain main drum. "we have joy we have fun we have season in the sun.."

04 August 2009

Aku sokong ISA. Sapa2 x puas hati, bleh la buat rusuhan kat depan rumah aku kalau nak merasa bercakap tampa ada halkum.

Sblom2 ni aku ada dengar2 jugak kat media suruh hindari dari sebarang rusuhan 1hb ogos. Aku buat x port je pasal nya KL tu bukan daerah aku. Aku pedulik hapa demo2 macam tu. Buat letih badan je. Senang elok je aku lepas bayar tol susur keluar cameron highland, kawan aku call suruh tengok berita pukul 8 kang. Dia kata dia ngan mak n famili dia tengah shopping kat sogo, dan tengah turun nak kluar, pintu suma dah tutup x bleh kluar. Masing2 terkulat2 dalam sogo x tau punca. Kawan aku ni pulak yang suka cari pasal curik2 kluar dari sogo nak tengok live from tunku abdul rahman street. Nampak jugak la kelibat anuar ibrahim tengah lari dari polis.

Sampai kat hotel brinchang, terus aku on tv tengok berita. Dah macam indon pulak aku tengok keadaan kat kl tu. Rata2 peniaga suma x puas hati. Nasib lu la. Budak2 pun ikut sama pakai baju anti isa. Sapa punya anak la ajar jadi bangang tu. Yang bersongkok pulak jerit2 "Allah hu Akhbar!!!" Palahotak dia. Dia ingat tengah berjihad ke? Patut la amerika cakap islam ni pengganas. Suka sangat buat perhimpunan bangang. Rusuhan2 jugak. x payah la siap pakai kopiah putih laung nama tuhan. Lu ingat lu best sangat ke buat macam tu? Pukimak lu la anwar ibrahim!!! nama lu langsung x sebut dalam berita. Pandai betul lu cilok masa. Memang dah awal2 lu tau yang polis x kan tangkap lu.

**********************************************************************************
Dari kiri: piano, basis, lead guitar, kerincing, guitar+vocal, vocal (tiada dalam gambar)
Sampai2 kitorang kat rumah sewa adik aku, mak aku patah balik kat kereta sambil mengalir kan air mata. Aku cakap kat mak "besa la mak..kitorang lelaki memang biasa buat perangai macam ni lepas abis sem." Ni baru gambaran kat ruang tamu. Belum kat belah dapor blakang sana.

Kitorang tepaksa tinggal kan dia suruh urus kan rumah sindri. Pandai2 la ko nak hidup. Hahaa...

Notaterajangrusuk: Woi kerajaan!!! jalan taman perumahan aku ni bila nak turap betul2? asyik2 tampal...asyik2 tampal. Spring aku lowerd tau x? Jalan raya Felda palong 4 sana lagi cantik la!!!

01 August 2009

Final Destination

Bulan lalu ada beberapa kes kematian glamour. Bermula dari maikel jeksen. x tahu cemana dia punya kesudahan kes kematian dia. Macam2 nak investigate. Carik anak la, carik punca kematian la, carik duit bawah karpet la. Dah awal2 lagi dia tu bergantung dengan ubat dadah daripada makan nasik, mesti la umur x panjang. Bila2 masa bleh padam. x payah nak tuduh sesapa yang punya sebab. Dia meninggal pun x tau ada baca talkin atau x.
Kes kedua, hero rancangan feberet aku. Prison break michael scotfield. Dari season 1 sampai season 4 aku layan citer ni. Arwah ayah aku sempat layan sampai season 3 je. Ni la antara drama terbaik pernah aku tonton selain dari citer nam tour of duty ngan shogun samurai masa aku darjah2 dulu. Ending punya episod season 4 tu ada sambungan ke movie. Prison break final break dia punya title.
Lepas tu ada kematian mengejut lagi. Natrah. Waktu aku darjah2 dulu melambak majalah dewan masyarakat kat rak buku. Suma kes natrah. Memang sadis dia punya jalan hidup. Kesian jugak kat natrah tu. Meninggal dalam x de agama.
Pada sesapa yang nak carik prison break the movie, sila donlod kat sini. Baieeekk punyaa...