15 January 2010

SAVECOST kedai mekap yang indah kabar dari rupa. Sorang samseng kena kenceng.

Aku dah bertahun x follow perkembangan harga pasaran perusahaan tinted di cawangan2 mekap kereta. Kali terakhir masuk kedai tinted, tahun 98 dulu. Dah masuk doblas tahun x tau apa citer.

Smalam negeri sembilan cuti sambut birthday dipertuan besar. x kuase aku nak pegi bertiup2 lilin bagai ngan dorang selagi jalan kat taman perumahan aku ni x di turap seikhlas jiwa. Sambil temenung depan rumah sesudah subuh, sambil tu jugak aku tenung kereta aku yang dah lama x masuk kedai mekap. Masa zaman bujang2 dulu, pantang sangat kalo ada hari cuti. Kalo x pegi bedating, ada aje kengkawan nak swap barang2 kereta ape yang patut.

Lepas sarapan, aku dah terpacak depan kedai savecost. Owner kedai melayu. Walaupun sejarah mengatakan hasil tangan melayu ni x berapa cemerlang, aku lalu lalang tiap2 hari depan kedai savecost tu ramai gak yang kunjung tiba. Kiranya, bleh tahan la bisnes dorang dan mungkin taxline savecost tu memang betul2 save bajet dari kedai2 mekap yang lain.

adnan sempit: "abang carik barang kereta apa bang?"

aku: "pasang tinted sini brapa?"

adnan sempit: "abang bleh pilih dulu kaler apa yang abang bekenan. Harga kita bleh citer."
jawapan pengalaman 8thn bekeja kat kedai mekap cina.

aku: "tinted dapat saman jpj ni brapa harga?"

adnan sempit: "rm240 x masuk cermin depan bang. abang punya bajek berapa?"

Sambil aku pandang ke lain, aku telan air liur. Aku calling kengkawan yang penah buat tinted. Haram jadah sekor pun x berangkat. Ape punya giler tidur sampai ke tengahari cuti2 macam ni ntah. Doblas tahun dulu aku pasang tinted stakat 60 rengget je. Ya, mungkin cermin kancil x sama besar ngan cermin satria.

aku: "Bajek rm120 punya x de ke? kalo x masuk cermin blakang berapa bleh pegi?"

adnan sempit: "paling dapat pun stakat rm180 je bang kalo x masuk cermin blakang."

Aku pun dah malas nak ronda2 buang masa+minyak carik kedai lain. 2 jam lebih jugak la aku wife+anak aku bersidai sambil tengok mamat tu pasang tinted.

****************************************************************

gajah: "Weh..smalam nampak keta ko depan savecost. apa buat?"

aku: "pasang tinted ar."

gajah: "mahal woo kat situ. memang la nak tolong melayu. tapi melayu sembelih melayu. itu hari aku tanya lips bamper depan je dah dekat rm80. tanya kedai cina, baru rm35 je. brapa punya jauh? ko cuba perati tinted ko tu bebaik. kalo ada buble, baik ko suruh dorang bukak balik. kang x sampai setahun, dah macam gampang ko punya tingkap kang."

Cilakak!! time aku call, masing2 x berangkat. Dah jadi macam ni baru la citer macam2. Slalu sangat macam ni punya hal. Renung punya renung, pagi tadi aku usap2 tinted tingkap tu, sah!! ada rasa macam jerawat halus2.

Sabtu ni aku kena repeat balik kat savecost tu. Baru tadi aku dah call persatuan pengguna seremban. Brader tu cakap, selagi kita x puas hati hasil kerja dorang, selagi tu kita bleh tuntut hak kita sebagai pengguna. Suruh dorang bukak balik tinted tu tampa ada cas pape. Tapi kalo dah manjang repeat sampai 8 kali, still x puas hati gak, aku bleh tuntut balik rm180 smalam sama ada cara halus atau cara kasar. Kalo cara kasar, aku dah ada nombor telepon budak2 3 line ni. Hmm...beguna jugak budak 3 line ni rupa nya. Kalo cara halus, err..nak kena pegi sempadan siam sana carik bomoh katak barangkali.

Cilakak betul savecost ni!! Berani dia memperkotakkatik kan aku. Ko tunggu sabtu ni.

31 December 2009

Pengalaman hari2 terakhir dalam kalender rom yang susah dilupakan.

Penah 20~40 orang awek luahkan perasaan jatuh cinta nya dia kat aku waktu aku study dulu2. Lama betul dorang pendam perasaan. Dari awal sem. sampai nak abis sem. Aku macam biasa. Muka kalo dah hensem kena bijak mempermain kan perasaan pompuan. Bukan aku x nak kat dorang. Tapi cekgu ekonomi rumah tangga tingkatan 4 dulu ada pesan. Bercinta biar beribu, berbini biar satu. Aku pegang amanah dia sampai sekarang.

Dah 7 tahun berlalu, tetiba pagi smalam salah sorang awek2 tu call aku. Ape giler ntah nak ajak jumpa petang tu jugak. Kalo x pasal masaalah rumah tangga, mesti x kawen2 lagi. Atau nak ajak aku kawen barangkali. Aku mula kucar kacir carik nombor telefon spa. Mana nak potong kuku lagi, trim bulu kaki lagi, side burn nak kasi nipis, mana boleh buat sorang2. Kalo dah kucar kacir macam ni, memang aku x bleh buat sindri. Kena upah orang.

Dalam pukul 4 petang, awek tu call lagi. Suruh jemput kat tol. Dari jauh aku dah dapat cam awek tu. x banyak beza dari segi cutting body. Tetap maintain macam belum kawen. Jantung aku mula buat hal.

Itu awek datang berdua ngan kawan dia. Pompuan jugak. Lepas caru lebih kurang, terus dia follow balik rumah aku. Memang niat aku nak memperkenal kan dorang kat wife aku. Paling tidak pun kena la wife kita kenal dengan sapa kita berkawan. Kang kalo mermesej2 kang, x la wife kita syak sesuatu yang sewaktu dengan nya.

Sementara wife aku belum balik dari keja, sempat jugak la hidang jus air mata kucing belen raya aji itu ari. Nak hidang pisang goreng, wife aku dah pesan awal2 jangan main api. Jadi kitorang borak2 la lebih kurang. Pung pang sana, pung pang sini. Sah..Dia belum kawen. Bunyi macam ke arah nak mintak jadi madu.

Dalam tengah jantung aku kucar kacir, wife aku pun balik.

aku: "ni abang kenal kan suryani (hampir nama sebenar)."

wife aku sambut salam suryani. Aku telan air liur dalam2.

wife aku: "suryani? ni yang satu batch masa abang study dulu tu ke? yang abang sama2 pegi langkawi pakai duit yang saya bagi tu ke? yang penah abang simpan gambar dia dalam wallet abang tu ke?"

ah..suddah...aku dah x tentu arah. Hampir2 aku berdoa jadi lantai simen.

TASSS!!!

Suryani tersembam kat lantai. Betul2 aku x sangka wife aku bleh jadi macam ni punya perangai. Aku tahan wife aku yang tengah pijak2 belikat suryani. Aku nampak kelibat kawan suryani dah berlari keluar panggil jiran2. 2~3 kali jugak kepala aku sempat kena luku. Wife aku makin menggila.

Belum sempat jiran2 aku sampai, aku dah terjaga. Aku pandang kiri kanan. Wife aku senang elok tebongkang macam x de perasaan. Perlahan2 aku tarik selimut kasi tutup dia punya muka. Perlahan2 aku sambung tido.

26 December 2009

Masa aku kawen dulu...

Dah naik anai2 blog aku ni. x pe2. Memandang kan dah hujung2 tahun ni, ramai yang nak kenduri kendara majlis kawin. Aku nak kongsikan pengalaman aku masa aku kawen dulu. Bukan nak bukak pekung di dada. Cuma nak jadi kan pedoman kat sesapa yang kata "alaa...duit x cukup lagi nak kawen ni brader!!".

Blogger atune pun tengah bersiap2 tu nak kawen tengahari ni. Doa kan moga dorang berbahagia selama nya. Hadiah yang aku post kat dia ntah dah sampai ke ntah belum. Takut terlajak je. Speed post tuu.

Masa aku kawen dulu, pilihan bijak aku ni x la berapa mak+ayah aku berkenan. Punca nya bukan la apa sangat. Arwah ayah aku cakap, dia penah berselisih ngan bapak mertua aku. Tapi bapak mertua aku buat donoo je teguran arwah ayah aku. Mungkin bapak mertua aku tu x perasan mana la kita tahu kan? Tu yang arwah ayah aku kecik ati. Kira tercabar la maruah dia. Kalo aku pun aku hangin satu badan. Dan yang paling buat arwah ayah aku x berkenan, bakal menantu dia bukan yang berkerjaya sangat. Dia target set2 keja kerajaan macam mak aku. Dah aku syok giler nak buat cmana lagi dah kan? Nak x nak kawen gak kitorang akhirnya.

Masa aku kawen dulu, aku cuma ada kereta. Tu je harta yang ada. Belum abis bayar plak tu. Tahun depan 2010 baru abis. Dah la blacklist pasal kereta sblom nya kena tarik. Nasib baik CITOS belum lahir lagi. Punca nya aku sambung blajar, kreta tu aku suruh awek aku bayar kan. Kesudahan nya dia x mampu nak bayar. Masa kitorang keja, bayar berdua. Dah dia keja sorang2, mana mampu nak bayar. Nak spedo aku lagi. Hahaa.. Dalam masa bertunang tu aku dapat la beli rumah 2 tengkat. Donpeyment 5 ratus, bulan2 bayar 7 ratus. Giler ah. Belum kawin, belanjawan dah paras2 hidung.

Masa aku kawen dulu, satu sen pun aku x dapat menyimpan. Duit abis ntah kemana ntah. Cilakak betul!! Nasib baik idea makcik aku ajak main kutu2 sorang 5k tu agak bijak. Tu je la buat hantaran kawen. Yang lain2 punya belanja suma mak+ayah tanggung. Dengar cerita abis 15k jugak. Jahanam x perangai aku? Tapi dalam x berkenan ngan menantu tu, majlis aku dorang buat kat kelab golf resort kat gemas sana. Tema omputih woo...budak2 pussycats doll ada gak balas sms aku pasal dorang x dapat datang. Anak raja brunei dah booking. Jahanam!!

Masa aku kawen dulu, rumah baru x siap lagi. Abis cuti kawen baru terpikir mana nak menyewa. Otw dalam kreta nak balik plak tu. Sampai2 seremban, melepak kejap kat kedai member. Nasib baik dia offer duduk kat surau opis dia kat dataran senawang sana. Sedih pun ada gak. Stakat lebar 10'x10' je. Cmana nak buat anak weii!! Tepikir jugak carik rumah sewa. Tapi memandang kan ekonomi memang x stabil, kitorang hidup kat bilik tu dekat 6 bulan jugak. Sewa murah beb. Seratus je. Nak sewa rumah mau makan rm230. Donpeyment lagi? Lepas 6 bulan baru la carik rumah sewa. Donpeyment x payah bayar. Pakai kabel makcik aku. Cara x?

Masa aku kawen dulu, satu perabut pun x de kat rumah sewa. Member2 mintak ajak datang rumah, buat2 bukak topik ke lain. TV cap ayam wife aku dah awal2 beli time dia anak dara tu stakat taruk kat lantai je. Switch on tv pon pakai kaki. Dapor masak pun sama taruk atas lantai. Makan atas lantai simen alas surat kaba. Tilam kekabu baru teringat nak beli lepas wife aku di sah kan mengandung selepas 3 bulan. Sblom tu tido atas toto hasil rembat dari bilik rumah mak aku. Bantal pun hasil rembat. Err..selimut pon. Masuk bulan ke 6 wife aku mengandung, pemaju rumah yang aku beli tu dah hantar surat. CF dah lulus. Dah bleh pindah rumah baru. Tapi problem nya, kitorang x berduit nak pasang grill. Mana nak datang duit kalo nak bayar sewa rumah ngan monthly rumah beli?

Masa aku kawen dulu, rezeki anak mula kelihatan sinar nya sewaktu mengandung lagi. Lepas anak aku lahir, lagi la bersinar rezeki nya. Aku dapat keja baru yang aku keja skang ni lepas 2 bulan anak aku lahir. Keja baru, gaji pun baru, bernafas pun x tercungap2 sangat. Ditakdir kan Tuhan, tahun 2006 banjir melampau sekitar johor & negeri 9. Rumah mak+ayah aku tenggelam nampak bumbung. Kat rumah aku la dorang berteduh selama setahun. Dalam setahun tu la dorang mula kenal hati budi wife aku. Anak aku dah jadi cucu kesayangan arwah ayah aku kalo nak dibanding kan ngan anak2 akak aku. Wife aku punya gulai lemak cili api+nasik goreng memang "A" kat tekak mak+ayah aku. Dari situ dorang dah boleh kawtim.

Pun ditakdir kan Tuhan, kitorang la yang berjasa menghulur kudrat tenaga sewaktu ayah aku x sehat. Tiap hari aku mandi kan arwah ayah aku sampai la dia meninggal. Kata orang, kalo kita bela mak+ayah kita waktu tua, macam tu jugak la anak kita bela kita waktu tua. Rezeki pun murah. Akhirnya termakbul jugak harapan arwah ayah aku nak bermenantukan menantu keja kerajaan. Wife aku bakal keja kerajaan tahun depan. x ke rezeki nama nya tu?

*******************************************************************

Moral of the stori, jika korang tengah bujang2 ni manjang sengkek je hari2 macam aku bujang2 dulu, cepat2 la kawen kalo dah ada jodoh tu. Sengkek x bemakna kita sengkek sampai ke sudah. Kalo nak tunggu sampai berduit, sampai kiamat pun duit x cukup2 jugak. Lain la kalo korang anak orang senang. Bleh mintak duit sesuka hati kat mak+ayah buat album lagu. x payah nak uji bakat masuk one in a million. x payah kena maki pasal suara bunyi kongkang. Percaya la cakap aku. Rezeki tu datang dari Tuhan. Cuma terpulang kat kita cemana nak ubah cara hidup.

Awal2 perkahwinan memang banyak dugaan. Mintak tolong ngan mak+ayah tu memang standard modified la. Tapi kita kena ada target. Jangan sampai beranak pinak still masih mintak tolong ngan mak+ayah. Target paling sesuai adalah selepas 5 tahun usia perkahwinan tu, mesti lah segala kelengkapan dah ada. Ada rumah sindri, kereta dah abis bayar, perabut suma dah settle kat courtmamoth, kredit kad dah bleh kasi campak dan suma hutang2 besar dah settle down. Sebab, lepas 5 tahun tu kita nak tanggung skolah anak2 pulak. Kang kemain heboh bayar bil astro kang, yuran anak x bebayar.

Amacam??

16 November 2009

ape lobang kena tutup lobang?

Kengkadang aku x suka keadaan opis yang mirip ke jualan hebat pasar raya giant. Tapi kalo selalu sangat dorang tinggal kan meja dorang kosong sambil masuk meeting secara berjemaah, opis ni dah mirip ke kawasan perkuburan. Sunyi. Walaupun yang tinggal ngan aku saing2 draftman macam aku ngan amoi2 berskirt singkat tayang peha, kalo otak aku dah kata bosan, aku mesti kena turun jugak pekena kantin.

Sambil oder teh-o panas, kelihatan en.kerol skali ada kat kantin. Aku duduk sebelah dia memandangkan kat kantin tu ada kitorang be-dua je. Kang nak duduk asing2 kang, x sedap ati pulak. Sambil hirup teh-o panas, en.kerol memecah kesunyian.

kerol: "sial sangat ke muka aku ni?"

Sipi2 aku nak tesedak. Ape punya soal ni? Nak jawab ye, kang x pasal2 kena tikam ngan garpu plak memandang kan dia tengah sedap makan maggi goreng bersudu garpu. Nak jawab x, kekadang memang macam sial jugak dia ni. Datang mood islam dia, sikit2 kesah surau la, masjid la. Datang mood iblis dia, asal nampak amoi sales girl skirt pendek, abis dia citer sampai ke telanjang. Oleh sebab aku keturunan set2 adat perpatih, aku kena jawab berlapis.

aku: "apehal kes ko tanya macam ni?"

kerol: "manjang kena kencing je aku ni!"

aku: "anak ko kuat kencing malam ke?"

kerol: "bukan kencing malam!! kena tipulah!!

Elehh..sikit2 nak marah. Aku saje je buat2 x paham. Cakap kena tipu kan senang. Suka sangat guna bahasa seni. Tapi nak design gambar tangki air pun suruh aku jugak.

aku: "sape yang tipu ko? pasal apa?"

kerol: "ada la mamat tu. Janji nak bayar hutang kat aku ari ni. Tapi dari smalam x datang keja. Call2 x angkat. Nak pegi gegar rumah dia jauh la pulak. Kalo ikut kan hati panas ni, lama dah bini dia aku ngorat."

Laa..apa citer ni? Kejap pasal hutang. Kejap pasal bini orang. Nasib baik dia citer pasal bini orang lain. Kalo pasal bini aku, time tu jugak aku simbah teh-o panas aku ni dalam lubang telinga dia.

aku: "brapa dia hutang kat ko?"

kerol: "x banyak la. 2 rat je. Tapi duit tu memang aku bajek dia bayar ari ni pasal aku dah setting untuk ke lain. Kalo dah jadi macam ni, susah la aku. Ingat kan nak tolong kawan. Pantang betul la kalo orang x kota janji ni." luah kerol sambil hentak sudu garpu dalam pinggan.

aku: "Alaa..ko ni ngan kengkawan pun nak bekira. Mana tau dia betul2 ada problem. Nyorok dari budak 3 line ke pasal x bayar kereta?" Aku cuba mula nak menyedap kan citer.

kerol: "eh, mana boleh!! Aku nak bayar hutang kat ah goh. Ko tau2 je la cina tu. Mau dia upah samseng pukul aku nanti."

Laa...berhutang jugak dia ni. Terus aku buat2 ada call masuk. Kang x pasal2 dia nak berutang ngan aku plak kang. Aku ni cepat simpati ngan orang.

aku: "ha? ape dia? nak password aku? palotak ko!! kejap2 aku naik atas skang."

10 November 2009

x pakai penalti pun bleh menang jugak

Spirit samseng yang aku pupuk dari seminggu awal final game bola sabtu lepas x berapa menjadi. Dorang x respek langsung ngan boot doc mart yang aku pinjam pakai tu. Itu boot penah singgah tepat kat kepala 4~5 kutu punk sekitar 90an dulu. Sepupu aku yang citer. Kalo dia sekadar tambah garam, itu dia punya pasal. Tapi sejak nak akhir zaman ni, sejak kluar dari pemulihan akhlak 8thn lepas, ada kelihatan celak kat mata dia. Sama ada layan ghotic atau dah masuk tabligh barangkali. Yang penting makcik aku gembira anak dia dah pandai menghormati sesama insan.

Final itu hari dah membuktikan kalau stakat penyokong datang sampai berkapal2, tapi player main malu2 pun x guna jugak. Nak citer pasal keburukan fan club kelantan pun dah naik malu di buat nya. Kang citer lebih2 kang, aku pun melayu jugak. Aku datang opis smalam naik rimas nak menjawab soalan dari puak2 cina opis aku ni. Sape nak jawab wei?? Haih..

Sampai stadium sana dah dekat pukul 7.30mlm. Kat tol sungai besi lagi dah jammed sepanjang hayat. Mana2 driver x pakai jersi bola suma kena ketepi untuk bagi laluan kat kreta2+bas2 yang sangkut bendera negeri sembilan tepi tingkap. Kat stadium masing2 berebut macam cipan masuk stadium sambil x ingat maghrib. Mana2 makwe ikut bf, dipaksa rela kena sondol kat bf masing2 daripada kena sondol kat bf ntah sapa.

Berikut adalah fakta kejadian..:

1. Dalam berita begitau ada 1500 polis siap sedia kawal pintu masuk. Siap bagi jamin sekor pun x kasi lepas dapat bawak mercun. Hak..tui!! 3 ekor je polis kat pintu tu. Itu pun tersengih2 takut kena siku. Yang lain sibuk main mesej.

2. Dalam stadium bleh beli macam2. Air mineral cap badak pun ada. Aku sempat beli berger. Plastik boleh campak merata2.

3. Ciss!! mana ada lipas?

4. Tiket khas untuk penyokong negeri sembilan dah kena rembat kat penyokong kelantan. Tu pasal suku stadium tu je kaler kuning. Kat luar sana ramai lagi x dapat masuk kena anak tiri.

5. Dah serupa kat baghdad pun ada. Bom sana, api sini, berasap sana, tebarai sini.

6. Costum basah abis. Perasan gak 3~4 makwe snap alur spenda. Macam2 perangai makwe sekarang ni.

7. Tempat duduk dekat sangat ngan penyokong kelantan. 2nd gol penyokong kelantan ramai2 merajuk kena ejek suruh balik. Eleh...sikit2 nak terasa. Terasa2 jugak. Air mineral tu buat bekal nak balik kelantan. Bukan baling kat kepala aku.

8. Suruh balik x nak balik. Sempat lagi buat babi-Q kat celah2 kerusi. Jemput skali pun x dak.

9. Balik x de yang cedera parah. Sampai rumah 3 pagi. Sempat lagi berembat kat highway. Tapi apsal wiper aerodinamik cermin blakang kereta sukan aku kena rembat?

10. Tok nik aziz cakap, perangai ni suma bleh settle kalo kasi tukar 'main bola' ke 'riadah bola'. Renung2 kan..dan selamat beramal..

05 November 2009

Gua mimpi Negeri Sembilan menang penalti.

Dah seminggu gua prektis jadi samseng jalanan. Bawak motor pun ribut semacam. Kucing melintas x sempat pandang kiri kanan pun gua sempat berenti kejap kasi penampar muhasabah diri. Masuk opis pun gua dah x beri good moning. Telepon berdering gua angkat pakai gua2-lu2. Kasi letak pun main hempas. Taip blog pun gua nak pakai gua2-lu2 jugak. Jalan pun dah terjengket2 bendabik dada. Berus gigi lama gua dah hiris kasi tajam buat simpan dalam kocek seluar. Boot doc mart awal2 dah gua pinjam kat sepupu gua yang dah lama tinggal kan ajaran skinhead. Kat rumah...

"mama...abang lapar...nak makan nasik". Kat rumah je gua berbudi pekerti.

Gua x penah masuk stadium bukit jalil. Stakat kat luar perkarangan stadium tu memang biasa. Gua harap gua x salah masuk pintu kalo nak umur panjang. Malam ni gua ada tuition. Anak kawan gua darjah 4 tu dah setuju memperdengar kan semula nyanyian lagu negeri sembilan. Gua nyanyi dah berterabur. Dah masuk 14 tahun gua x nyanyi lagu kebesaran negeri gua.

28 October 2009

Daulat Tuanku!!!

Hari ni N9 cuti. Cuti pertabalan. Aku x pegi seri menanti pon pasal minggu lepas ada skali call henpon tuanku muhriz tanya kan persiapan dah siap ke belum. Bukan nya nak beri jawapan, dia soal balik kat aku. "tuan hamba ni siapa?" Aku sedih. Tebarai air mata lantas terus menuju ke kedai topap tukar simcard lain. (okeh..ni citer bohong)

Pagi tadi sarapan kat kedai. Encik lim bok ding, 25, bahagian costing pun ada skali. Sambil order pulut kuning + sambal petai, sambil borak2 ngan encil lim perihal isu semasa.

Lim: "waa..pagi2 suma polis trafik sudah stenby di suma junction kan? saya mula2 terkejut jugak. cepat2 pakai seatbelt. tapi baru saya terfikir hari ni hari petabalan kan? u x da pegi tengok ka zairi?"

Aku: "emm..ada2. lepas minum ni kang i gerak la."

Lim: "mana tempat dia buat function ha?"

Aku tenung muka lim sedetik dua. Aku syak skolah cina x de langsung ikut perkembangan sejarah malaysia. Tu pasal sampai ada buat rap nyanyi lagu negarakuku. Gaji riban2, tapi x penah pegi seri menanti serupa x guna duduk serumpun 1malaysia. Tu belum begitau lagi perbezaan antara tuanku ngan tunku. Kang lagi berjela la lim punya soal.

Hari pertabalan ni ada jugak pekdah nya. Setidak2 nya, mainroad suma sudah tukar tar baru. Jurujalan pun jadi kucar kacir siapkan jalan raya bukit putus kasi senang kerabat2 raja nak lalu. Nampak sangat cogan kata "rakyat di utamakan" tu patut kasi bincang balik. Dorang patut rasa kenikmatan jammed kat bukit putus time raya itu hari. Berani la pasang siren konvoi ramai2 suruh rakyat berenti tepi jalan bukit putus tu. Aku sekeh kepala tu sekor2. Nak berenti tepi jalan cemana? Kereta pun ngam2 muat satu jalan. Kalo nak ketepi lagi mau terjunam dalam gaung.

Janji bleh siap sblom raya jadi janji tinggal janji. Seminggu sblom hari pertabalan, aku dah test run jalan raya bukit putus yang baru. Jalan raya bukit putus menghala ke kuala pilah dah bersambung. Dah x putus2 dah. Dengar citer mat rempit pun dah test run malam minggu itu hari. Orang yang x biasa naik kenderaan sambil layan corner pun dah x berenti singgah buang muntah tepi jalan. Dari starting sampai ulu bendul bleh cecah kurang 5 minit berbeza sblom ni selama 1/2jam follow blakang lori balak. Corner pun dah bleh bilang.

Dulu masa jalan lama, ada jugak orang buat soalan berapa banyak selekoh kat bukit putus. Ada jawab 99, 44, 66,88 selekoh. Mesti tiap kali lalu bukit putus dia siap buat kira2 temasuk la aku. Cilakak betul!! Tapi jawapan cuma ada 2 selekoh. Selekoh ke kiri dan selekoh ke kanan. Rasa nak campak tukang soal ke dalam gaung bukit putus tu pun ada jugak. Biar dia pulak kira berapa hari baru ada orang tolong kutip dia dari gaung tu.

Jalan baru ni dah stat beroperasi sejak terlingkupnya era pemerintahan dato' isa si-kaki rasuah. Korang undi dia, korang punya pasal la. Jangan masing2 lalu depan senawang ni bau babi cukup la. Kalau x kerana terlingkup nya dia ni, sampai ke kiamat la jalan bukit putus tu x lurus2.

Lepas hirup teh tarik kasi habis, aku bergegas bayar makanan.

Lim: "aik..awal lagi maa.."

Aku: "sudah dekat pukul 8 dowh. mau masuk keja."

Lim: "aik?? ot ka? kejar triple ka? kata mau pegi seri menanti?"

Ahh..diam la lu. Aku sumbat throtle body dalam mulut tu kang. Haish..cmana bleh tersasul ni?

*****************************************************************************

update 28/10/09

Ini entri patut post hari isnin itu hari. Tapi dari jumaat lepas, TMnet streymix problem kat kompeni aku ni. Tiap kali call, "okeh..nanti kami hantar maintanance ke sana" macam harram. Pukul 6 petang smalam baru sampai. Stakat bajek ke-10 jalur lebar labur juta2, birokrasi masih x ubah2, speeding macam harram jadah, lebih elok kalau...ahh...malas la nak cakap.

16 October 2009

Venom the barber

Smalam ada singgah satu kedai gunting rambut venom. Nama kedai macam band metal. Masuk dalam x de sekor pun pegang gitar. Kedai gunting tu baru bukak dalam 2 minggu lepas kat kedai taman perumahan aku ni. Lepas ni x jauh sangat la aku nak pegi carik kedai gunting rambut. Masa zaman2 rambut panjang lepas abis skolah dulu, x penah nya aku pegi kedai gunting. Rambut trim sindri je. Gunting rambut dalam bilik air. Satu cermin gantung depan muka, satu lagi pegang pakai tangan suluh dari belakang. Gunting rambut pakai sebelah tangan je. Ape ada hal? Rambut panjang x susah mana pon nak gunting sindri. Cuma zaman rambut pendek ni je susah sikit.

Melangkah kaki masuk dalam kedai venom, x ramai sangat kastemer dia. Mungkin ramai lagi penduduk belum tahu kewujudan kedai venom ni. Cuma aku dengan sorang brader tengah buat cukur jambang je yang ada. Heran betul aku dengan brader tu. Kat rumah x bleh cukur sindri ke? Ari ni cukur dah sah2 kena cas. Bangun tido pagi besok sape nak cukur jambang dia? Pemalas!! Sambil menunggu brader tu siap gunting, aku duduk kat kusyen yang di sediakan sambil pekena majalah tamil.

Tengah leka belek gambar betis karisma kapoor, aku dengar brader tu kena belasah. Berlepuk2 jugak la kena kat blakang badan dia. Tapi brader tu buat relek je. Kejap2 babu tu urut2 bahu. Kejap2 picit2 kepala. Tapi dia punya ending memang sadis. Buat letup leher. Prak!! sebelah kiri, prak!! sebelah kanan 90 degree. Pergh...best gak servis kedai venom ni. Lama dah x kena urut2 badan. Punya banyak kedai gunting aku pegi, baru ni je ada servis urut2 lepas gunting rambut.

Sampai turn aku, babu tu tepuk2 seat kasi signal suruh aku duduk. Muka senyum2. Lepas duduk macam biasa aku akan cakap..

Aku: "potong biasa. tepi x mau slop. atas blakang kasi pendek. tepi still bleh kasi sikat. ekor blakang kasi potong rata."

Babu: "@#$%^**&%^#" sambil kepala terjoget2.

Ah suddah!!...Betul2 foreigner dari calcutta punya mari ni.

************************************************

Bagus babu ni. Kira hensem la rambut aku dia design. Yang aku paham, dia bleh paham cakap aku. Cuma dia x berapa cekap je nak balas balik. Macam melayu jugak. Paham omputeh becakap. Cuma tegagap2 je nak betah balik.

Lepas abis bergunting, babu tu sapu2 tangan dia ngan satu minyak warna kuning. Nak buat urut rupa nya. Starting kat kepala aku. Abis dia henyak kepala aku sampai nampak mata putih je dia buat. Nasib baik aku bukan sultan. Kalo x, dah lama kena tembak babu ni. Lepas kepala, turun kat blakang badan. Dia punya lepuk bunyi kuat je lebih, sakit tadak. Sedap2 rasa la kira nya. Ending punya letup leher, aku larat setakat pusing belah kanan je. Aku pun rajin jugak letup2 leher ni. Tapi x la sakit macam babu ni buat. Macam jes bon nak bunuh orang je dia punya skill. Cepat2 aku bangun dari kerusi sambil sambung letup belah kiri buat sindri.

Babu membebel2. Aku x peduli. Aku hulur 7 rengget, aku terus blah.

*************************************************

Ari ni MC. Pegi klinik tadi kepala teleng belah ke kanan. Pandang dokter pun main jeling2 je. Balik rumah, aku dah call suma orang kampung nak belasah babu venom atas alasan ada perisik dari india nak ambil alih senawang. Orang kampung pun dah setuju tunggu depan kedai babu venom malam ni.

p/s: dah ada idea kalo nak mc lepas ni.