31 December 2008

Mati budak tu aku kerja kan. Bersalah betul aku kat mak+ayah dia.

Wife aku cakap dia baru lepas isi minyak kereta.. Tengah dia drive nak balik umah, ada budak moto suruh berenti. Wife aku syak ni mesti tektik nak samun la ni. Suruh berenti, pastu kang dia tendang kasi keluar, kereta sah2 kena bawak lari. Terus wife aku kasi pecut sambil call aku.

Wife aku: "Bang...ada budak moto tengah kejar kita ar..."
Aku: "Apa hal kena kejar plak ni? terlanggar dia ke?"
Wife aku: "Mana ada langgar...cemana ni?"
Aku: "Jangan berenti. Pegi terus kat balai polis. Kang call balik!!!..."


Aku mula nak hati panas. Ada2 je diorang nak kasi aku darah tinggi. Dengan aku x penah nya nak kena macam ni. Asal pompuan yang drive, mesti ada je kutu yang dok kacau. Aku macam nak pegi je keluar tengok wife aku. Kalau aku yang drive, aku dah kasi emergency brake kasi budak tu langgar belakang. Kalau dia dah tergolek, aku kasi gostan paking atas tulang belikat dia.

Aku dah x tentu arah. Kalau bos aku tegur time tu, memang nak kena ong-bak la jawab nya. Masa berjalan macam siput telan babi. Wife aku x call2 lagi. Ntah ceman la skang dia ni. Lepas 5 minit aku mengelupur sesorang, wife aku call...

Wife aku: "Laaa...tutup minyak tertingal. Susah payah je budak ni kejar sampai kat balai polis..."

Cehh...

Notacelahgigi: Selamat menyambut Ma'al Hijrah.

23 December 2008

Ada 2 posting untuk kali ni. Bonus ujung tahun.

CITER 1:

Kebetulan masa tu tengah lalu kat depan masjid putrajaya. Waktu Zuhur pun dah nak abis lagi setengah jam. Aku lari2 manja turun tangga nak ambik air wuduk. Kat dalam masjid tu masih ramai lagi yang dok bersandar2 sambil perati dinding2 masjid.

Aku usyar beberapa orang yang tengah sembahyang dan aku tepuk bahu kat sorang brader yang tengah sembahyang. Harap2 aku dapat pahala sembahang berjemaah. Baru sujud ke-2, brader tu dah masuk tahiyat akhir. Bemakna aku kena teruskan untuk 3 rakaat lagi selepas brader tu bagi salam. Untuk kasi lagi feel, aku kasi lelap kan mata sebab aku x nak terganggu dengan perasaan ke arah brader tadi yang asyik2 toleh tengok aku sembahyang. Selesai solat, aku mula zikir kecil-kecilan sebelum nak ke doa. Dalam masa tu brader tadi tegur aku.

"Dik, kamu kena sembahyang sekali lagi ni. Tadi tu saya solat sunat masjid."

Argghh...Masa dah suntuk. Kaset mengaji dah on.

p/s: Repeat kali ke-2 x sama kusyuk jika hati belum betul2 tahap sufi.

***************************************************************************************
CITER 2

Kemaskini (2/1/09,1020 pagi) - Atas teguran dari Umialia & xzia, aku perlu hapuskan kesan bukti ni.

Tengah tekun buat keja, adik aku kasi potong stim. Dia kasi satu sms.

"Weh tlng ak...Tlng maki cket bekas awex ak si-xxxx..Dia gedik2 plak nk tnya ak bila masuk poly...017xxxxxxx...Nie num dia."

xxxx tu dah mintak clash ngan adik aku sebab dia jumpa satu jantan kat poly shh alam. Masalah nya, ekin tu slalu dok calling2 adik aku. Walaupun adik aku cakap kasar2 & kengkadang off kan tipon, dia tetap nak sambung balik silatulrahim diorang. Ape kejadah nya perangai pompuan macam ni.

Aku dengan hati panas, terus call.

Aku: "Yello...ini xxxx kan.?"
Ekin: "Emm..sape ni?"
Aku: "Sy abang anis. Sy nak pesan kat kamu..." tuuuuuuuuttttt....


Cilakak...macam tu nak jadi adik ipar aku? Nombor tpon aku & opis aku pun dia dah banned. Dah x berangkat smpi skang. Maka kalo korang rasa2 nak ngorat or tolong sound stupid kat xxxx ni, dipersila kan. Ini xxxx. x la berapa cun sangat. (cunn tuuu...:-)Ini xxxx ngan BF baru dia. Adik aku cakap dia ni playgirl. Adik aku x sempat buat pape kat dia. Kempunan betul dia. harharhar... Muka mamat tu aku rasa macam nak penampor jee.Ini adik aku. x dapat xxxx, batang kelapa pun jadik laaa...

22 December 2008

Isu dunia hostel

Korang penah duduk kat asrama waktu sekolah2 dulu? Korang belum cukup indie jika korang belum merasa pegi skolah sama2, study sama2, makan sama2, tido sama2, solat sama2, isap rokok sama2, panjat pagar sama2, main game kat town sama2, pusing helikopter sama2, serba serbi semua sama2 lah... Duduk menyewa dengan kengkawan, dengan duduk satu bilik kat IPT x sama dengan duduk asrama time kat sekolah. Memang banyak dia punya beza. Kalau nak kasi citer memang panjang berjela. Kira aku akan citer dari masa ke semasa la.

1st year kat asrama memang rasa x berapa best selaku junior. Manjang berendam air mata je. Senior pulak ramai yang cilakak daripada yang bepekerti mulia. Kengkadang tu saje je suruh panggil kawan dia dengan nama glamer. Padahal tu nama bapak dia. x pasal2 kena luku kat kepala. Memang cilakak punya gurau. Katil pulak memang x dapat punya nak tingkat atas. Kesudahan nya kat tepi2 cadar tu memang kepam la kat bekas tapak kaki diorang buat lap kaki sebelum panjat kat tilam diorang. Pun memang cilakak jugak ni. Tempat landing lepas balik sekolah x ke lain dah selain kat katil2 tingkat bawah kepunyaan junior2. Kalau usik tilam diorang memang saja nak kena maki la jawab nya. Memang gaya kuku besi cara hidup macam tu.

Towel mandi memang x bleh sangat sangkut kat tepi kepala katil tu. Mana2 junior yang pembersih macam aku ni, selalu sangat la jadi mangsa. Ape ke diorang ni x reti mintak towel kat mak+bapak diorang ke? Locker junior slalu kena pecah bila balik dari sekolah. Selalu nya sesapa yang pakai mangga brand Diamond tu la selalu jadi mangsa. Diorang ni dah macam MacGiver. Walau pun anak kunci x sama gigi, diorang cuma gesek2 kat lubang mangga tu, pastu kang tetiba je ter un-lock. Dulu mana ada kunci Solex lagi.

Kat skolah cuma ada satu public phone. Lepas makan tengahari mula memasing beratur. Rata2 muka junior. Mungkin dah mula rindu nak balik rumah atau ada yang mengadu nasib. Memang aku ada nangis jugak la kalau dengar suara Mak aku kat hujung talian tu. Alaa...budak2 lagi masa tu.

Ada satu hujung minggu tu, famili aku datang lepas dengar aku ngadu kena penampar ngan satu senior. Nangis2 aku sambut Mak+Ayah aku time diorang dah sampai. Kejap je nangis. Dah lepas kena pujuk, baru jiwa lelaki balik. Ayah aku punya la x de sistem lain selain pegi masuk dalam asrama tu jumpa kat budak2 yang tengah dok melayan lagu 4U2C.

"Ni pak cik nak begitau sikit kat semua. Tolong tengok2 kan anak pak cik ni. Kalau nampak dia kena pukul tu, jangan dok tengok je. Kamu semua datang nak cari ilmu. x berkat ilmu kamu jika kamu menzalimi kengkawan..bla..bla..bla.."

Memasing hangguk2 kepala je. Yang aku sakit ati brader yang penampar aku tu pun turut hangguk2 sambil jeling2 risau pandang aku. Aku pun jenis x makan saman jugak time tu. Ada yang x kena kat jiwa aku, kengkadang aku melantun jugak kat senior2 ni. Tapi yang aku ingat benda2 ni terjadi masa awal 6 bulan pertama aku duduk kat asrama ni. Banyak lagi perkara yang aku lalui kat asrama ni. Bagi aku kehidupan di asrama banyak mengubah cara aku melayan kengkawan.

Okeh. Cukup dulu untuk kali ni. Besok2 aku sambung lagi.

19 December 2008

Aku datang period? mungkin tidak!!

Malam tadi aku mula menyambut ulang tahun sakit pinggang aku. Dia punya sakit sampai tahap senak punya. Dah macam pompuan datang bulan dia punya seksa. Agak nya laa...Tertunggu2 jugak kok kluar darah berketul tu. x dak pun. Harharhar...adeh..isk. Bermula dari tahun 1998 dulu, setiap tahun dia datang dekat hujung2 tahun. Macam musim tengkujuh dia punya time. Sedang aku gurau senda ngan anak aku, ntah cemana anak aku kasi dive curt cobain kat pinggang aku. x bagi signal langsung untuk suruh aku sambut dia. Terus aku koma x bleh bangun. Terpaksa macam kebiasaan aku kena hantar pinggang aku ni kat klinik kasi cucuk.

Susah payah wife aku papah aku masuk dalam kereta. Berjalan pun x bleh sangat. Jalan pun kena bengkok kan kaki, punggung kasi tonggek, dada kena maju kedepan melebihi kepala. Tu tune yang terbaik yang mampu untuk aku berjalan. Pandang jugak la kiri kanan tu takut2 kok ada jiran tengah perati kan aku. Kang ada pulak yang takut berjiran dengan aku kang.

Pegi ke klinik kena cari yang x ramai patient. Segan woo..muka hensem2 jalan macam baboon. Dokter pun senyum2 tahap nak kena penangan je sambut aku. Lepas kena cucuk, dokter kasi ubat sapu flanel kasi berangin aku punya pinggang. Balik rumah terus aku kasi pengsan.

**********************************************************************************

Pagi ni bangun tido dah rasa ok. Pegi keja macam biasa. Tapi aku rasa dah mula lain macam. Makin lama aku mengadap blog ni, makin sengal2 pinggang pulak dah. Sebelum lebih melarat, sebelum diorang nampak aku berubah jadi baboon, sebelum nama aku jadi bahan umpatan, aku perlu pantas isi form nak kluar ke klinik. Aku chow dulu...

16 December 2008

Main baling tin kat tepi kantin sekolah x sama ngan main baling tin kat funfair

Cis!! Cilakak! Cemana bleh x kena? Berita TV3 malam tadi memang x best sangat. Bushit ni bleh sengih2 je. "yea..yea..x kena.." Kepala hangguk lu!!

15 December 2008

Kadang kala kemewahan menjadi kan kita lupa siapa diri kita disisi mereka

Hari2 berita kat TV3 tu siar tentang tragedi di Bukit Antarabangsa. Langsung x usik dah citer pasal si Saiful bodoh tu. Tapi GF dia cun. Pandai gak la dia memilih. Tapi GF dia bodoh dapat BF yang bodoh. Hahahaha... Apsal si Saiful ni x duduk kat situ? Ahh.. pedulikan lah dengan dia ni.

Ramai yang terkorban dalam kejadia tanah runtuh tu. Simpati sungguh dengan nasib diorang. Baru semalam borak2, tengok2 pagi ni dah x de. Boleh hilang akal sedih cara macam tu. Ape boleh buat? Tu suma atas kehendak NYA. Tapi berpunca pada diri sendiri jugak. Semua nak cepat kaya tampa memikir kan nyawa dan khazanah2 alam. Hutan2+gunung-ganang diconvert untuk dijadi kan bangunan2 khas untuk mereka2 yang pakai baju berkolar tegak.

Mereka yang berpendapatan tinggi semakin ingin di pandang tinggi sambil melihat panorama indah dengan menghirup segelas fresh oren payung kecik di balkoni banglo masing2. 'Penunggu2' hutan yang tiada tempat tinggal terpaksa menyelit di celah2 ampaian sejadah yang semakin bersawang. Apabila semakin tiada ruang untuk mereka, mereka mula menyelinap pada mereka yang mudah lupa diri. Yang dulu minum air oren, kini dah mula pandai minum air anggur perap. Badan semakin membeban. Tanah semakin potong spring. Kesudahan nya spring dah x boleh tampung lebih muatan. Maka mounting pun patah.

Apabila dah jadi macam tu, mula lah nak bising2 mintak ganti rugi. Skang dah tinggal selai sepinggang, segan2 nak behimpit2 kat penempatan mangsa runtuh. Yang masih segan2 tu masih lagi nak hidup nyaman ngan air-con hotel2. Pulak tu hangin2 satu badan suruh bayar kan bil hotel. Apahal lu? Aku punya siri alam perwira tu pun aku x sanggup mintak ganti rugi. Mangsa banjir pun ada sangkut paut ngan kebangangan pehak kerajaan gak. Kitorang x bising2 pun nak mintak duduk kat hotel2. Lu pulak lebih2!! Korang jangan bagi aku pulak yang hangin satu badan!!!

09 December 2008

Selamat Tinggal Dunia

Waktu zaman sekolah2 dulu, senyumannya dibalas senyum, tegurannya dibalas tegur, kirim salamnya di balas salam, maka beberapa hari kemudian datang la seorang posman x bermotor memberi sepucuk surat yang bertaburan bedak palmolive ketika membuka nya. Haih...meriah sungguh jadi budak jambu ni. Tu sebab la aku x berapa score time sekolah rendah dulu.

x pasti lah aku sape yang popular kan kasi surat skali ngan biodata ni. Pas tu sah2 la kena balas surat tu siap ngan biodata diri untuk dia pulak. Aku x kesah tulis benda tu suma. Stakat letak makanan+minuman kegemaran, tampat lahir, tarikh lahir tu memang sayur2 je boleh jawab. Tapi aku x bleh nak pikir apa cita2 yang nak aku perlu tulis kan. Paling glamor pun masa tu cuma dokter+cikgu+askar. x kacip langsung ngan jiwa aku. x kan aku nak letak kartunis? x pasal2 stakat 2~3 ari je jodoh couple aku ngan awek tu.

Majalah Gila2 & Gelihati memberi pengaruh yang kuat untuk aku minat melukis. Brader2 satu dorm ngan aku dulu rajin beli majalah tu. Aku banyak refer gaya kartun dari kartunis Yo. Pernah kartun aku keluar kat Gelihati sekali. Satu lagi kat peraduan ubat gigi Colgate. Abis bangga dah masa tu. Pun x de sorang yang nak aku kongsikan kegembiraan aku.

Naik sekolah menengah, aku banyak refer kartunis Lambok dari majalah Ujang. Lawak pontianak dia memang kelakar gampang. Kalo bab nak menghias carta2 kertas manilakad kat dinding kelas tu, memang aku lah yang jadi pelukis nya. Kat situ lah dunia glamour yang aku ada.

Tapi skang makin lama makin keras gaya lukisan tangan aku. Kalau melukis pun stakat kepala orang je yang siap nya. Masa terluang pun dah terbatas sejak dah alam kerja ni. Walau pun aku x berapa melukis lagi, tapi sekurang2 nya aku masih dalam bidang seni. Menulis pun seni walaupun menulis di ruangan blog ni.

03 December 2008

Oldskool tuu...

Skang dah tiba musim tengkujuh. Belah2 negeri Pantai Timur dah mula banjir. Angka korban kematian mangsa banjir dah mula meningkat. Tiap2 tahun pun macam tu jugak berita nya di ulang siar. Walau pun diorang ni dah berpengalaman dengan bencana macam ni, tapi masih lagi ada yang berpesta air. Masing2 x ambik iktibar dari kejadian yang telah berlaku pada sebelum nya. Para penjaga macam x ambil kesah terhadap anak2 diorang tengah seronok terjun tiruk. Bila dah hilang seorang, baru la nak kucar kacir mintak pertolongan. Daripada misi menyelamat mangsa banjir, dah jadi misi menyelamat mangsa lemas. Sedih kehilangan keluarga x sama ngan sedih kehilangan harta yang x bernyawa.

Perkara yang x diduga ini terjadi jugak akhir nya kat keluarga aku pada penghujung tahun 2006. Taman perumahan di belakang stesen kretapi Gemas tu tinggal nampak bumbung je. Tu pun jiran yang begitau dan lebih nya aku tengok kat berita TV3. Time tu Mak+Ayah aku dok kat umah aku kat seremban. Rancang nya nak beraya ngan sedara2 untuk 3~4 hari. Kesudahan nya setahun diorang dok ngan aku. Semua harta benda memang x sempat nak selamat kan dah.
Selepas di beritahu banjir dah surut, kitorang pun gotong royong membersihkan keadaan rumah. Bukak2 pintu rumah je, tengok dalam dah macam kena rompak. Tunggang langgang dia punya posing. Peti ais yang berat tu sedap2 je landing atas meja mekap akak aku. Bau busuk lendir toksah cakap la. Dah serupa bau kandang babi pun ada.

Ya. Memang sedih sekali jika kehilangan benda2 berharga yang x sempat di selamat kan. x mungkin lagi aku akan dapat ulang kaji siri Alam Perwira pada setiap kali aku pulang ke rumah Mak+Ayah aku lagi lepas ni. Tada lagi cubaan untuk mengaktif kan aura pedang kayangan untuk aku berhayal ke kayangan. Tiada lagi laungan syurga meragut lalang. Termimpi2 aku ngan si Ji-Fat tu.Haih..

28 November 2008

Korang ape tau??

1- Kita tau order makan je, tapi x tau susah payah wife kat dapor bertukang sesorang...

2- Kita tau nak buat report sambil marah2 je, tapi x tau susah payah polis tu nak settle kan kes...

3- Kita tau nak kutuk je, tapi x tau susah payah si saiful bodo tu menahan sakit jubo...

4- Kita tau nak cepat je, tapi x tau penunggang moto kat sebelah tadi dah tergolek kena potong nipis...

5- Kita tau nak gelak je, tapi x tau susah payah blogger tu memerah otak nak post entry baru...

6- Kita tau nak skodeng je,tapi x tau susah payah balak tu saiko awek bodo dia tu...

7- Kita tau nak rembat selipar kat masjid time semayang jumaat je, tapi kita x tau selipar tu pun selipar rembat...

8- Kita tau nak mintak duit kat mak+ayah je, tapi x tau susah payah mak+ayah nak cari duit...

9- Kita tau nak happy malam tahun baru sambil tonggang air setan dengan sebelah tangan pegang bontot bohsia, tapi x tau ada 'kamera' tengah rolling kat padang masyar...

10- Kita tau nak surfing enternet je, tapi x tau kerja melambak x settle2 lagi...aku nak pi buat keja jap...

26 November 2008

Pondok punya sekolah 2

Sambil sarapan nak ke keja, kok sempat aku akan layan MHI. Pagi ni ada kesah tentang sekolah pondok. Rata2 budak2 dalam lingkungan 7~20thn yang jadi penghuni sekolah2 ni. Memasing ada kesah tersendiri masuk ke sekolah pondok. Tapi aku tersentuh hati kat sorang budak umur 10thn ni. Sebelum famili dia letak kan dia kat situ, dia dah terlibat dengan GANJA. Dari segi logik, mesti dah teruk kes dia ni sampai famili dia letak kat sekolah tu. Huh..sosial betul dah budak skang ni. Tapi dia memang bernasib baik dapat famili macam tu. Kecik2 la kita patut bendung masalah anak2 kita. Kalo dah besar umur macam aku ni, nak dihantar ke sekolah pondok, x de nak pikir lain dah...ushyar pagar belakang sekolah je nak cabut lari.

Aku pun ada pengalaman mengaji kat sekolah pondok ni lepas SPM dulu. x lama mane pun. Setakat x sampai 1bln je kot. x sempat sangat nak kenal suma orang kat situ. Cuma aku ada betegur ngan ada sorang mamat kat situ. Muka bersiiiih je. Kulit cerah+hensem+ sampai aku suka nak berborak ngan dia ni bila ada kesempatan. Bayang kan lah aku yang lelaki ni pun boleh minat perhatikan dia. Kalo aku pompuan memang dah aku masuk minang dah dia ni.

Satu ari tu aku lepak kat pondok dia. Terkejut+segan aku kat dia ni. Penuh ngan buku2 ensyclopedia english. Kengkadang tu dia buat kelas english untuk budak2 kat situ. Kalo beborak ngan aku, muka tunduuuk je. Belek punya belek, aku tengok album gambar famili dia. Rupa2 nya mamat tu anak orang kaya dan buat keputusan untuk mangaji kat pondok. Dia punya knowledge agama lagi maju daripada aku. Memang segan tol aku kat dia lepas tu.

Waktu aku berenti dari pondok tu, aku x sempat nak cari mamat tu. Nama pun aku dah lupa skang ni. Tapi aku x leh lupa ngan wajah hensem dia tu. Macam ada cahaya nur.. Walaupun aku stakat x sampai sebulan kat pondok tu, ramai kengkawan aku cakap muka aku ada perubahan yang ketara. Biasa laaa..balik dari mengaji pondok memang macam tu. Mungkin imbasan dari muka mamat tadi kot. Diorang cakap muka aku kalo pandang tang jauh nampak sinar cahaya nur. Nuuurraaakaaaa...!!!

Mmmm..cetek sungguh pemikiran diorang.

24 November 2008

Minta maaf..tepaksa tipu korang.

Ape yang korang nampak kat gambar sebelah kanan tu, bukan lah wajah aku yang sebenar. Tu adalah gambar photoshop yang telah di hensemkan supaya korang nampak aku macam orang2 baik sedang basuh pinggan kat belakang surau. Aku x lah tinggi mana pun. Tapi di sebab kan badan aku sasa+rambut panjang+misai & janggut ala2 hardcore membuat kan masyarakat akan gerun kat aku. Tu sebab gambar tu tepaksa aku photoshop kan. Kang x de sape plak yang nak pegi ke blog aku kan?

Walau pun aku ni bukan dari ahli surau, tapi aku dah capai title ayahanda dalam ahli pekida kat kawasan aku. Stakat group hung heng & samseng petaling street tu, dah berapa kali dah aku jumpa otai diorang settle kan anak buah diorang yang cari pasal ngan anak buah aku. Akhir nya kalau anak buah aku petik nama aku, maka selamat la jalan pulang.

Ada satu kali tu, tengah aku syok layan karaoke, kawan baik aku amy call mintak tolong selamat kan dia tengah hampir nak kena pukul. Dengan pantas aku pegi selamat kan si amy tu. Memang pecah muka diorang aku kerja kan.Stakat 3 orang aku boleh makan laa. Senang citer aku ni digeruni oleh orang2 yang nak cari pasal dengan aku. Kalau korang nak daftar kan diri jadi anak buah aku, letak butir2 peribadi kat bahagian komen bawah tu.

Tapi kali ni aku ada musuh dalam group aku. Salah sorang ahli aku dah berpaling tadah. Lama dah aku kenal dia ni. Rupa2 nya musuh dalam selimut. Suma duit hasil titik peluh aku di rembat nya. Dah puas aku cari dia ni. Memang dia x sayang nyawa. Kalau aku dapat cangkuk leher dia, memang rabak kelengkang dia aku kangkang kan. Bukan sikit beb, sampai 2~3 juta duit aku dia kebas!!! WAKENABEB!!!

Huahuahua..sampai skang aku tebayang muka ganas awie tu. Seganas2 dia, dengan pompuan pun kena kencing...huahuahua...

21 November 2008

Lauk mu x cukup masin

Setelah 2thn 2bln sepeninggalan aku, x-bos aku sblom ni (mr.bryan) telah menundukkan diri untuk menelepon aku. Pertemuan telah di adakan di fast food mc.donald di dataran senawang petang semalam. Tampa mengeluar kan modal, aku menge-pow mr.bryan dengan segelojoh rakus nya.

Sambil menikmati kelazatan kolestrol yang tinggi, aku di offer kembali untuk bersatu meningkat kan taraf hidup kompeni nya yang tiada petanda untuk ke peringkat bursa saham kuala lumpur.

aku: "x kan x de someone yang boleh ganti tempat saya?"

mr.bryan: "lepas u berenti, ada sorang sudah masuk, tapi saya berenti kan dia. Dia x dapat bagi kerja yang apa saya mahu..."

Statement ni lah yang aku tunggu2 selama ni. Aku nak dia tau betapa kecewa nya aku selama 3thn aku berkhidmat dengan dia. Aku bukan berenti di sebab kan mr.brayan ni. Dia sorang bos yang baik Aku cuma kecewa dengan management dan ada unsur2 perkauman. Setelah di timbang kilo, aku setuju setelah ditawarkan dengan gaji yang lumayan. Biasa laa..skang zaman duit. Apa ada hal ngan kesah dulu2 tu? Buang yang keruh, ambil yang jernih. Kita bukak buku baru.

eh...eh...eeehhh...sesuka kau je nak pujuk aku. Time aku ada, kau buat x pandang je kat aku. Bila aku dah blah, aku jugak yang kau carik. Jangan harap aku nak masuk balik. Keja aku dah sedap dah skang ni. Sempat post blog lagi.

20 November 2008

Otak aku belum betul2 stabil nak pikir kan tajuk untuk post kali nie. Haram jadah toll!!

Kentut atau dalam bahasa indiepedia nya Flatulensi adalah berasal dari gas dalam usus. Gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut. Kentut ni mengandungi hidrogen sulfida & markaptan. Kedua2 senyawa ni mengandungi belerang. Makin banyak korang makan benda yang pelik2, makin banyak la belerang & markaptan berkolaborasi dengan bakteria dalam perut ko, maka makin tahap cipan la bau nya.

Menurut fakta, orang yang kentut dengan tanpa rasa bersalah ni, di kategorikan orang yang bersifat terbuka lagi ikhlas. Kerana dengan cara demikian, firaun itu memberi peluang kepada kenalan rapat nya melarikan diri sambil menerima dengan ikhlas sepakan sudut percuma ke arah rusuk kanannya.

Tapi kalau dah berduet naik moto, firaun ni dengan ikhlas hati berdiri sambil melepas kan flatulensi nya kepada pembonceng belakang, kemanakah lagi arah tujuan untuk mengelak kan diri? Mungkin disini kita boleh merungkai kan persoalan beberapa kes kemalangan pembonceng motosikal di negara kita.


Kentut juga mengandung metana, hidrogen yg combustible. Kalau terbakar, nyalaanya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen dan tidak cukup panas untuk memulai pembakaran. (sekadar gambar hiasan)

18 November 2008

Naik kan bendera Malaysia versi indie

Kali ni aku nak kau nyanyi lagu negaraku. Kau tau nyanyi lagu negaraku x?

Freshie: "tau bang"..sambil nyanyi masuk rangkap pertama.

Woooo..berenti2...Budak tadika kemas pun tau nyanyi macam tu!!!... Sebagai pelajar jurusan seni bina, ko kena kreatif kan diri. Jangan dok takuk yang lama. Perlu ada perubahan. Idea kena maju. Kalo x, cemana ko nak celen para seni bina oversea tu? Pahaam..??(sambil usap2 rambut freshie sebagai tanda kasih sayang)

Freshie: "paham bang"..

Bagoos..Skang aku nak ko nyanyi sambil ko gulung kain pelekat ko sampai abis nyanyi.Paham??..

Freshie: "err..cmana tu bang?" sambil buat2 blur.

Apekebengap ko ni!!... (sambil nak hayun ngan T-square)

Freshie: "eh..eh..paham bang..pahaaamm.."

............tuuuuuutttt...............(sensor)...................

Huahuahua....kuahkuahkuah....!!!!!!! dah brape bulan ko x bercukur ni baaiii!!!??

Notakaki: Kepada zamarul fahmi (hampir nama sebenar) itu bukan idea aku. Ampun kan aku..ahaks..

17 November 2008

Sewaktu aku sunat dulu2

Skang dah tiba musim budak2 bersunat. Pagi tadi tengok TV3 meriah sungguh acara diorang. Siap bleh import Jabatan Bomba lagi main siram2 air. Pulak tu di sambut ngan kompang dah macam kenduri kawen pun ada.

Ingatan aku berputar back to the future 19thn dulu. x de kenduri, x de TV3 datang interview, x de Bomba yang tahu aku nak bersunat itu hari. Pagi tu arwah ayah aku tanya:

Arwah Ayah: "Nak sunat ari ni ke atau nak sunat tahun depan?"

Aku terkesima. Tetiba soalan sensitiviti rakyat keluar. Tanpa perancangan, tanpa persediaan mental dan fizikal, tanpa prepare port mana nak menghilang kan diri, aku gamble terus setuju. Lepas Zuhur aku bonceng belakang arwah ayah aku naik moto yamaha cdi 80 menuju ke klinik kesihatan Palong 4.

x de budak2 yang sama tarikh dengan aku itu hari. Maka x de perasaan nak pikir cemana nak jadi takut. Yang ada pun cuma makcik2 pakcik2 yang tengah tunggu check suhu badan. Apabila turn aku dah tiba, arwah ayah aku teman kan aku dok sebelah katil pesakit. Aku kena baring sambil pasrah kain kena selak. Dekat 5~6 orang stand-by keliling layan borak saiko ngan aku. Aku dah cuak pandang syiling. 'jantan' aku diorang kotak-katik kan dengan jarum bius. Ciss..berani tol diorang.

x sampai 15min, diorang kata dah siap. ehh..x de rasa sakit pun. Biase2 je. Lepas turun dari katil diorang suruh jalan kengkang2 sambil tarik kain ke depan. Dah macam badut sarkas pun ada. Naik moto tepaksa posing mengereng macam pompuan sopan naik moto. Selama 3 hari gak la aku dihidang kan nasi berlauk ikan bilis goreng je. Yang datang melawat aku cuma kengkawan arwah ayah aku. Nak harap kan kengkawan aku datang? haraaam..

Budak2 skang memang beruntung.

13 November 2008

Kalau jeles sangat ngan kehenseman muka aku ni, x payah la nak sabotaj sampai macam tu skali.

Tingkatan 1~2 aku dok asrama Sekolah Agama Repah kat Tampin. Banyak perkara baru yang aku belajar. Dari menjadi manusia bertawaduk sampai la kepala aku tumbuh tanduk.

Ada satu ari aku follow kuncu2 aku panjat syiling bilik air. Port budak2 isap rokok. Aku jenis bukan perokok tegar. Aku boleh isap dan aku boleh berenti sesuka hati aku. Senang citer aku x heran sangat ngan rokok ni. Bila dah duduk atas syiling dan di kerumuni para perokok, aku pun nak gak la sebatang dua. Tapi itu jam kuncu2 aku manjang tergelak je tengok aku isap rokok. Apa hal?? style aku isap macam pelacur ke? Aku buat derk je sambil berlagak macho.
Tengah dok layan asap dah macam serombong kapal tu, tetiba...

psssssstttt...........PELEPOW!!!!!!!!!

Bangsat punya budak..Ape rajin sangat letak mercun padi dalam rokok aku!!!

12 November 2008

Aku x peduli sambut tahun baru lagi. Aku sambut tahun baru kategori kalender islam.

Waktu sekolah rendah dulu, bila balik kampung, aku akan terserempak buku komik dari kartunis Lat. Buku tebal bersaiz A3 lah lebih kurang kepunyaan pak cik aku. Satu ketika tu kartunis Lat meng-kartun kan kesah budak sekolah kutip derma untuk tabung Popi. Penuh satu komik tu cerita pasal Popi ni. Sebagai budak belum cukup umur dan baru mengenal erti duniawi, aku x amik port pun apekejadah nya Popi ni. Yang aku pikir diorang kutip derma untuk mengembang kan lagi bisnes tanaman kopi kat Malaysia ni.

Aku heran gak kat sekolah aku x de kecoh pun pasal Popi ni. Mak cik kantin pun x kutip derma untuk beli serbuk kopi. Belajar sejarah pun langsung x ada kaitan ngan kopi.

Tadi aku jenguk blog tukar tiub. Bila dah abis baca, baru lah aku tau ape tu Popi. Rupa2 nya spesis bunga Popi yang menjadi simbol untuk mengingati perang dunia yang lampau.

Hmm..dapat satu maklumat sejarah hari ni. Yang aku confius skang ni, tukar tiub cakap Malaysia memansuh kan hari Elevan November / Sebelas Sebelas / Armistice Day ni?

11 November 2008

Young And Dangerous memang best untuk jiwa macam aku

Memang x bosan kalo aku ulang citer nih. Kena plak hero dia ada iras2 muka aku. Kalo pandang dari belakang laa..Aku kenal citer nih time aku lepak kat dorm member aku kat hostel kilang hualon tahun 1998 dulu. Memang ganas larr..Jalan citer pun x payah nak perah otak. Diorang ada buat penggambaran gak kat kolumpo sana. Sape bercita2 nak ambil alih kawasan samseng kat petaling street tu, boleh la study dari citer nie. Dasat wooo...

Ni 1st story diorang. Baru abis sekolag terus masuk geng budak jahat.

Ni ending story diorang. Akhir nya berjaya jadi ketua segala geng jahat walau pun diorang baik. Banyak kengkawan mati kena bunuh.

Amacam? Bersedia nak jadi samseng?

08 November 2008

Tuju-tuju

Petang tu kecoh satu asrama mulut Rambo berdarah. Masing2 syak aku bertumbuk ngan Rambo. Halaa..x tau cerita, mandai2 je buat cerita.

Masyarakat: "Yang ko tuju pakai selipar Tat Sing buat hape?"

Aku: "x kan nak pakai selipar Bata? x straight laa.."

Petang tu kitorang buang tebiat main baling tin. Nak pakai bola tenis, malas nak kejar jauh2. Alih2 pakai selipar. Penyudah nyee...

06 November 2008

Selipar Tat Sing

Selipar Tat Sing dengan budak asrama ibarat isi dengan kuku. Pakai lah atau bawak lah ape brand sekali pun untuk membezakan selipar masing2, akhirnya tepaksa beli pakai itu selipar Tat Sing. Asal balik dari kampong je, mesti selipar mahal dah hilang.

Aku rasa encik Tat Sing tu mesti dah kaya raya dah skang nie. Bisnes selipar je dan supply kat kantin2 asrama. Kompom laris punya. Mula2 aku tengok model Tat Sing ni cukup aku x berkenan. Dah la keras, kalo jalan mesti pelepap…pelepap…punya. Dah macam nak pegi jamban pun ada. Tapi dia punya tahap keselamatan lebih tinggi dari selipar Bata warna putih tu. Penah skali kawan aku berlari dalam hujan kat koridor skolah, gebuak jatuh terduduk gara2 pakai selipar Bata tu. Terus memasing pakat2 boikot selipar Bata.

Skang ni aku dah x nampak lagi model Tat Sing ni kat kedai2 mahu pun kat Masjid time sembahyang Jumaat. x kan dah muflis kot?

Notakaki: Aku syak acik kantin tu yang rembat selipar kitorang untuk laris kan produk selipar dia.

04 November 2008

Sebagai pekerja, kita perlu bermua-pakat dengan HR kita. HR sahaja.Yang lain tu x de kepentingan pun.

On the way wife aku nak hantar Zahra pegi umah Acu, tetiba kereta jalan semput2 + tersengguk2. Dah macam motobot pun ada pegi nya. Aku pun merempit pegi tengokkan kereta tua aku tu. Menurut kata pakar (Ecos) salah satu piston aku tengah layan tido.

Bemakna aku kena paksa bawak satria 3 piston tu dari Tmn. S'ban Jaya ke Tmn.Matahari Height dalam keadaan sibuk orang nak pegi keja. Wife aku pulak merempit bawak moto aku follow dari belakang. Lepas paking depan umah Ecos, aku kena masuk keja dan aku selamba lalu depan pak guard terus masuk ke opis sambil call HR aku.

Aku: "Hallo...Sharmini...Zairi here..."
HR: "Hallo...hi Zairi..."
Aku: "err...i late 15min la Sharmini...so,how..?."
HR: "fill up pink form la...and answer to managment..."
Aku: "aiseh...this is my 1st time la Sharmini...can't xuse ke?"
HR: "ok...i liquid your punch card n adjust your time recording..."
Aku: "Haaa...that why la i like you..."
HR: "Blah la you...make sure this is 1st and last ok?..."

Walau pun 15min stakat potong beberapa hengget je, kalo dah kena saman ngan pink form tu, aku punya bonus akan di cukai kan. Banyak woo..dia potong…kilang komunis la kata kan…

03 November 2008

Jiwa kesedihan yang dicantas dengan cara tidak sopan

Cuaca mendung seperti memberitahu bakalnya hujan akan turun.Jiwa aku turut mengalami perubahan cuaca semendung di langit. Segala kenangan bersama arwah Ayah bermain2 difikiran aku. Aku x tau Hanis berperasaan yang sama dengan aku atau tidak. Dia sibuk dengan ‘berwirid’ dengan handphone pinjamnya di sebelah aku selaku co-pilot.

Sungguh jelas gambaran dimata aku sewaktu memandikan jenazah Ayah aku. Wajah nya yang sungguh tenang. Tiada tanda2 mengerut di dahi atau seperti mengalami tekanan. Aku cuba menahan sebak di dada dengan berbual dengan Hanis.

Aku: “Dik..apa yang ko ingat pesanan Ayah kat ko?”

Hanis: “Banyak…aku x leh nak ingat skang..”

Aku: “ Ape yang ko ingat?”

Hanis: "Jangan lupa baca Yassin untuk Ayah tiap malam jumaat…err..err..”

Aku: “x kan tu je…lagi?”

Hanis: “Jangan…err..err..Jangan lupa lirik…”

Otomatik siku kiri aku singgah tepat kat dahi Hanis.


Hanis antara yang banyak berjasa sewaktu arwah Ayah dalam derita.

Notakaki:
1) Jangan lupa lirik antara rancangan x de masa depan yang aku x sangka arwah Ayah aku boleh layan sebulan sebelum arwah Ayah aku x de.
2) Aku sedang siap kan blog ke-2 tentang nostalgia Allayarham Ayah aku.

27 October 2008

Dah lama x merasa bujang

24/10/2008 – malam sabtu –

Malam ni ada majlis makan2 hari raya khas untuk suma warga Seremban Engineering. Start pukul 8mlm. Sebelum tu aku+Azizul&Akram ada makan2 jugak kat wife aku punya sekolah. Memang kenyang la siap bungkus bawak balik. Seremban Engineering buat kat Kmpg.Jiboi area Ampangan. Siap ada karaoke. Dah lama betol aku x berkaraoke. Nasib baik member2 aku sporting. Kalo x mati kutu aku kat meja makan. Itu malam aku balik pukul 12.30pagi. Satu pencapaian yang bagus untuk aku lepas kawen ni.



Makan time..

Menyalak time...

Aku belum boleh nak pikir untuk bulan 12 ni

Syukur pada Allah...Zahra dah sehat. Memandang kan Zahra ni x penah berpisah ngan ummi nya tiap2 malam, kena plak waktu dia x sehat, malam wife aku 1st time pegi kursus tu, aku berperang ngan Zahra. Nak tido melalak panggil ummi, lepas terjaga melalak panggil ummi. Pukul 5 pagi aku menyelanak bawak Zahra ronda2 town Senawang nak bagi dia cool. Terima kasih kat Kak Lang Maria & famili sebab tawar kan air sireh untuk Zahra. Itu hari memang aku huru hara di buatnya. Itu baru kena tinggal kan ngan ummi dia 1 hari, bulan 12 ni ummi dia ada kursus untuk 1 minggu plak. Hargh…boleh kencing manis aku cam ni…

25 October 2008

Homeopathy - Dr.Jannah - Tmn.Matahari Height

Acu cakap Zahra ada pegang kain selimut arnab. Aku suspek Zahra ada alahan macam aku kena kecik2 dulu.Ari ni dah masuk 3 hari Zahra demam dari khamis itu hari. x penah2 dia demam lama macam ni. Walaupun dia demam+selsema+batuk, dia masih lagi ada mood nak bergurau macam orang x sakit. Bemakna dia punya daya tahan sakit masih under kawalan. Tapi aku still dah mula risau. Kami dah bagi dia ubat setiap 2 jam skali pun masih x ada perubahan.

Pagi ni aku suruh wife aku bawak Zahra jumpa Dr.Jannah semula sebelum wife aku pergi kursus keselamatan kat PD pukul 2 petang ni. Sejak Zahra lahir, aku dah amal kan perubatan Homeopathy (klik untuk mengetahui lebih lanjut). Aku akan cuba x nak terlibat dalam kancah dunia perubatan berasas kan dadah. Ubat2 kerajaan ni lebih kepada menahan sakit dari menghapus kan penyakit. Aku dah nampak kesan tu kat Ayah aku sekarang. Buah pinggang dapat effect dari pengambilan ‘dadah2’ tu.

Zahra demam. Towel sejuk kat dahi.

23 October 2008

Projet Senawang bah.2

Lepas abis drama melayu, aku dah lewat nak ke rumah Cumi. Masing2 dah start menunggu kat Projet. Masing2 dah sibuk tengok kereta orang, dengar ekzos bising, tengok sport rim, komen itu, puji ini, kutuk sana, kutuk sini. Tengah leka dok peratikan gelagat manusia,

“I/C!!.. I/C!!.. keluarkan I/C!!.. bagi saya I/C kamu!!!...

Hah??!!...kena rush??!!...arghh… ape bangang sangat polis ni pakai baju biasa nak tangkap orang? Siap boleh menyamar sembang mengumpat lagi tu. Masing2 kecoh satu Projet. Jalan keluar dah kena blok. Mana2 kereta yang paking tepi jalan, kucar kacir nak lari. Yang hampir terlepas, kena hempuk ngan topi keledar kat cermin depan. Berderai… Peargh.. dah macam fast and furious pun ada.

Dekat 2 pagi la ramai2 kat Projet tu. Sape x de kereta, kena hangkut ke Balai Polis Paroi naik Black Maria. Faizul+Fazli+Fairuz & ntah sape lagi boleh siap gelak dok berhimpit2 dalam trak tu. Sapa yang bawak kereta macam aku, terus ke Balai Polis. Pukul 5 pagi baru settle siap urine test. Balik rumah pukul 6 pagi bukak NTV7. Harharhar… tajuk berita utama tuu..

Skang kitorang dah insaf sebab petrol dah mahal. Projet dah bankrupt dah tukar ke Shell. Skang zaman mat rempit la pulak yang berleluasa kat Senawang tu. Suko ati kau la!!..Ni sepupu aku Faizul. Dah kawen dah pun bulan 4 itu ari. Antara sebab dia dah insaf. Lebih kurang macam ni la sengih dia kat dalam Black Maria tu.

Projet Senawang bah.1

2002 – 11~12malam – Bujang lagi –

Starting turun dari Tmn.AST (port bapok2 Seremban cari rezeki) lalu depan Terminal One, tempuh 3 traffik light jalan lurus ke Pasar Seremban, corner lalu depan Masjid, lalu depan MPS, corner lagi sebelah Parkson, masuk balik ke Terminal One, buat U-turn ke check point kat Tmn,AST.

Malam minggu jalan2 utama ni akan jadi litar kitorang. Kitorang akan melalaikan diri untuk buat aktiviti lumba tampa permit. Tapi kitorang x main duit. Saje suka2. Masa tu aku pakai Iswara aeroback. Enjin standard, tapi suma kreta aku cabar. Dari kancil sampai la ke BMW.

x lama lepas tu dekat area Senawang dah ada bukak satu Projet. Stakat masa tu Projet la yang paling cantik dia punya infrastruktur berbanding dengan Petronas. Kawasan pun luas+selesa+tandas wangi. Kalau masuk Projet isi minyak, rasa riak je muka. Oleh kerana kawasan Projet ni luas, Projet ni dijadikan tempat berkumpul sebelum konvoi, jumpa kengkawan, melepak dan macam2 la boleh buat hinggakan malam2 minggu akan dijadikan port untuk mamat2 kereta sebelum nak pegi beracing ke town.

Asal malam minggu je mesti penuh la Projet ni. Yang datang nya lebih ramai parking kereta dari nak isi minyak. Kengkadang tu siap ada bukak bonet belakang tunjuk sound system berdentum2. Dah macam autoshow pun ada.

- malam minggu tu –

Fazli: “Boy..cepat la datang..ko buat ape tu?!!” (kat umah cumi)

Aku: “Okeh..okeh..aku tengah on the way la ni!!..”(sambil nak abis kan drama melayu lagi 20min nak 11mlm)

Fazli: “On the way palotak kau!! Kau tu pakai tlepon rumah!!”

Bersambung…

21 October 2008

Agak2 berapa tan aku kena sumpah?

Itu jam aku memang nak cepat kejar traffic light dari kaler hijau ke kaler merah. Tapi apa ke sial ada driver depan aku boleh bawak 50km/j dengan keadaan x sesuai langsung dengan kelajuan macam tu!! Aku x kesah. Itu ko punya pasal la ko nak bawak laju ke, pelahan ke. Tapi hormat la kat pengguna jalan yang lain. Dah bagi lampu tinggi lip lap lip lap, baru la masuk ke lane belah kiri. Pulak tu slowmation je masuk. WTF!!!

Cis!!!..tengah bertalipon rupa ei. Memang bangsat perangai macam ni. Lampu plak dah bertukar semerah muka aku. Aku x puas hati. Aku cilok duduk depan dia. Otak aku dah macam2 buat planning nak kena kan driver macam ni.

-Lampu dah hijau-

Aku masuk gear 1 buat2 enjin termati. Harharhar…skang bukan kreta belakang aku je tergendala. Ada dekat 6~8 biji kreta dah jammed. Dengan muka sayu aku kluar dari kreta bukak bonet depan. Buat2 check enjin. Pandai2 la korang bergilir2 kluar dari barisan aku. 3x lampu hijau gak la aku sibuk berlakon. Aku buat muka ketat je pandang driver tadi berlalu.

Si Zahra

Aku melilau keluar masuk kedai cari anak aku. Panggil2 x jawab. Aku dah mengelabah. Tadi ada kat sebelah aku. Skang dah x de. x puas hati, aku pakai GPRS jejak si Zahra ni. Rupa2 nye dia bleh dok senyap tengah punggah kentang masuk dalam plastik.

20 October 2008

1st Time Skodeng

1992 – Sekolah Agama Repah, Tampin –

Aku banyak belajar jadi jahat kat Sekolah Agama ni. Pelik betul. Patutnya kat Sekolah Agama jadi bertambah baik. Alaaa..tu suma pokok pangkal kat diri masing2.

Minggu ni last jadi budak tingkatan 2. Sekolah tu sampai tingkatan 3 je. Bemakna 1 minggu terakhir ni, macam2 perangai kena buat untuk menghiburkan diri. Warden pun dah malas nak handle kitorang lagi. Waktu kitorang penuh dengan aktiviti x sehat untuk dilakukan selaku pelajar berasrama. Mandi lombong beramai2 pun ada, main spirit2 pun ada, isap rokok atas syiling bilik mandi pun ada, tengok bahan lucah jangan tanya laa…

Tengah syok2 tido, dalam pukul 2 pagi tu, kawan aku (Faizal kecik) kejut kan aku jak buat aktiviti panas kan badan. Mestilah nak follow. Ni suma akan jadi kenangan. Kitorang menuju kat belakang bilik mandi. Peargh…ada dalam 8~ 12 orang la aku pikir. Muka2 skema yang x patut jadi jahat pun ada. Modus operandi kitorang malam tu adalah skodeng pelajar pompuan tido. Aku dah teruja. Dada aku dah berdebar2, kena plak embun jantan meresap kat tulang. Aku tengok perancangan diorang dah macam citer Nam Tour Of Duty pun ada. x suma bleh kena pergi. Kena follow the leader. 3 pergi termasuk leader, yang lain stay menunggu giliran.

- Giliran aku dah tiba –

Leader: “ Abot..jalan kena tunduk tau..selipar tanggal, yang penting jangan ada bunyi.” (dah macam sarjan plak bagi arahan)

Aku: “Okeh..you go 1st, I go 2nd.”

Leader tu punya pergi memang pantas. Laluan utama kena lalu depan bilik mandi pompuan dan buat corner L ke belakang bangunan asrama dan panjat tingkap nako untuk skodeng secara live dari jarring besi atas tingkap nako tadi. Aku x berapa focus. Aku lebih ke tengok keadaan sekeliling. Mane lah tau ada ambush ke. Badan aku dah menggigil sejuk+takut. Yang aku Nampak Cuma katil double darker yang berbaris dan pompuan tengah tido. ‘Harapan’ tinggi yang aku pikirkan tadi x jadi kenyataan. X de langsung adengan 18sx. Belum sempat nak focus, leader dah terjun nak cabut. Aku pun cabut la.

Sampai kat tempat check point, memasing terus berkerumun kat leader. Wallawei…memang licik betul leader ni. Cemana aku x leh perasan dia sempat singgah kat penyidai dalam bilik mandi tadi rembat spenda+bra budak pompuan. Patut la semenjak menjak tu pehak sekolah terima aduan ada spenda+bra diorang hilang. Aku suspek leader ni mesti antara yang terlibat.

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Skodeng live
Kami Yang Disyaki - The Suspect

Cuba cari apakah berkat dari amalan baca Bismillah 21x?

18/10/08 – sabtu – kat kedai moto

Aku: “Boleh jatuh ka kalau saya tengah bawak moto?”

Tokei: “Patut jatuh laa..lu kira sudah nasib baik laa”

Aku dah temenung sambil menghayati watak aku tengah pecut moto di kelajuan 100km/j. Pas tu, tetiba tayar belakang jammed sebab rantai kecik tercabut. Kompom2 aku hilang kawalan. Kena plak kereta dari belakang driver pompuan yang x reti nak mengelak sambil menjerit tutup mata atau driver x de sivik tengah bertalipon. Aku ape cerita??

Sejak aku pakai moto nak ke keja ni, x penah pun aku bawak tahap JPJ. Betul2 puas kalo dah dapat leading dari driver2 yang terhegeh2 tu. Kira dah tebus suma perasaan nak membunuh sewaktu nak ke keja pakai kereta dulu. Mungkin dari berkat aku baca Selawat-1x + ayat Kursi-1x + Bismillah-21x + surah Al-Ikhlas-3x setiap kali nak tido+bawak kenderaan atau berkat dari doa Mak aku. Itu hari tayar moto pancit pun ngam2 dah sampai tempat keja. Kali ni baru nak tolak moto nak balik, moto x leh gerak. Tu dah kira nasib baik ke atau memang dah nasib baik?

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Hidup Kita - The Official
Get A Life - USV

17 October 2008

Kalo aku yang kena, aku dah mengamok satu hospital tu. Apu pedulik hape!!

17/10/2008 – pagi tadi.

Aku baru post citer pasal mencuri. Pagi tadi dapat citer mencuri lagi. Pagi2 dah buat mood aku nak jadi pembunuh. 2 hari lepas, adik (hanis) aku hantar massage sandle RM40 dia kena roket time dia solat Zuhur kat surau Hospital Pilah. (ayah aku masuk icu dah seminggu) Aku masih cool lagi. Lagi pun sandle tu dah 1 tahun lebih dia pakai. Terkilan gak la sebab sandle tu masih cukup sifat. Nasib baik dia ada simpan kasut kat dalam kereta. Selamat la dia dari berkaki ayam.

Pagi tadi dia massage lagi nak mengadu harta dia hilang. Handset 3G dia pulak kena roket. Pun dalam surau time dia tengah tido malam tadi. Aku dah hangin. Sebab handset tu la aku boleh savekan gambar2 aku kat dalam komputer. Handset dia ada memori card. Handset aku belum nak beli lagi. Aku dah terbayang muka Helmy Rizal. x kan dia yang punya keja kot? x nampak pulak kelibat dia kat hospital tu. Sebab modus operandi dia lebih kurang sama je. Tapi aku yakin. Yang mencuri tu confirm2 budak melayu yang x abis sekolah yang bekawan dengan budak2 x abis sekolah. Aku dapat beza kan diorang macam ni sebab aku ada kawan yang x abis sekolah, tapi bila dah bekerja, cerah terus masa depan sebab berkawan dengan budak cukup sekolah.

Ape nak jadi? Mencuri dah 1 dosa. Pulak tu buat projek haram kat surau tempat orang beribadah. Dah 1 dosa. Pas tu confirm2 x sembahyang punya. Dah 1 dosa. Total atas kertas = 3 dosa. Alang2 nak buat dosa, buat la kat kaum lain cilako woi!! Tu la deh melayu!!

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Inner City - The A.C.A.B.
No Way Out - Saturnine

16 October 2008

Mencuri2 jugak..agak2 lar..

Giat Mara Pasir Besar - 1996

Aku makan tengahari pukul 12.30~1.30pm. Lepas makan aku terus ke Masjid+siap2+sembahyang zuhur. Masjid 100m je dari Giat MAra tu. Lepas sembahyang sambung kelas masuk pukul 1.30pm. On-the-way, aku seluk poket seluar aku dah x berduit. Sah..ada orang selongkar beg plastik SOGO aku time aku sembahyang tadi.

- Dalam bas nak balik rumah -

Reza: "Zairy..aku nak begitau kat kau ni. Tapi kau jangan 'melatah' pulak"..

Aku: "Ape dia?"

Reza:"Kau ade hilang duit kan? Helmy yang curik tadi masa kau sembahyang."

Aku terkedu. Teringat time rehat pukul 3 tadi. Diorang ada main tulen. Helmy lain macam pulak buang duit main tulen. Muka riang je. Rupa2 pakai duit curik aku. Pukimak lu Helmy Rizal!! Aku nak tengok tahap mana kaya dia lepas curik duit aku. Aku pun penah mencurik jugak. Tapi biar la bertempat. Kat kedai Ah Kaw ke, kedai cina panjang ke, barulah rambo.

2 tahun lepas ada kenduri kawen sedara belah wife aku kat Palong 6. Ada kelibat Helmy kat situ. Aku bertegur sape gak la ngan mamat ni. Huh..x kemana pun dia ni. Kat Palong gak dia terperuk..

Background lagu untuk post ni.Sila download:
Out of town - Subculture
Kelibat Korupsi - One Buck Short

15 October 2008

Iklan

Raye tahun ni aku x berapa sangat. x banyak jalan2. Ayah aku x sehat. Lepas operate masalah jantung bulan 4 itu hari, system badan dia terus down. Walaupun sebelum ayah operate memang x sehat, tapi lepas operate x sehat tu jadi double x sehat. Sedara mara ramai yang datang ziarah Ayah aku. Rumah Gemas dah jadi macam open house. Mak aku la yang paling kesian sebab x berapa pantas untuk kerja dapur. Ayu+wife aku jadi penyelamat keadaan.

Walaupun dalam x berapa raya, tapi tahun ni amat bermakna bagi aku. Aku pun dah mula berdamai dengan akak aku walaupun x semesra sebelum kawen. X de hal la, asal kan Mak+Ayah aku x berdosa sebelum sampai “masa” diorang. Insyaallah..

Tahun ni jugak aku dapat bersua muka dengan kawan baik aku semasa kerja kilang Hualon 8 thn lepas. Bob baru kahwin bulan 2 tahun ni. Dia memang kurang hajar sebab x undang ke majlis dia. Dia x kerja kilang dah. Dah jadi pakar IT kat Majlis Daerah Melaka. Pastu siap ada side income lagi jadi photographer majlis kawen. Dia ni memang panjang akal.

Seminggu lepas jumpa Bob, aku terjumpa website crewpalong merangkumi warga sekolah menengah dulu. Tapi bukan batch aku la. Batch akak aku. Salah sorang tu abang kepada kawan baik aku tingkatan 5 dulu. Fadizul. Terus aku ketuk dia. Fadizul pun baru kawen gak. Skang dah jadi broker kreta kat area USJ.

Zaman dah berubah..Dunia dah maju..

Background lagu untuk post ni.Sila download:
Rest of my life - Flop Poppy
Tangible kind of thing - Juliet the orange

14 October 2008

Wan Keping wak lu!!

1995 - Tingkatan 5

Pagi tu aku pegi skolah macam biasa jalan kaki. Dah x naik basikal dah time tu. Kategori budak2 je yang masih naik basikal ni. Jalan kaki 1 kilo masih x de hal bagi aku. Kalau sampai skolah dah mengah2, bemakna aku bukan jalan kaki, aku lebih ke arah berlari sebab dah lewat nak ke skolah.Tapi pagi tu dada aku asyik berdebar2 je. Macam ada sesuatu x kena.

Skang baru 7.10a.m. masih awal nak ke perhimpunan. Lepas sidai beg kat kerusi, aku cuba layan sembang ngan kawan aku. Sedang tengah leka sembang, Cikgu Wan Keping secara mengejut masuk dalam kelas aku sambil bawak rotan panjang besar ibu jari. Memasing tertumpu kat Wan Keping menunggu nama sape kena petik.

Wan Keping: "Kamu mari sini ke depan". (serius sambil tuju kat aku dengan rotan)

Baru aku tau sebab ape dada aku berdebar.

Wan Keping: "Pusing belakang".

Aku pasrah sambil 2 tangan kat meja, badan bongkok sikit, buntut kasi setting abis kemut.

Zzzplass!!!... 1 x

Argghhh..sakit memang x hengat. Tapi tepaksa kontrol relek kat depan kengkawan. Terutama budak pompuan. Maruah kena jaga beb. Saham tengah tinggi.

Wan Keping: "Lagi sekali" (muka x puas hati tengok muka aku x macam orang sakit)

Aku dah buat muka bengang. Kalau dah 2 kali bemakna ini dah bukan kena hukum. Dah lebih ke arah dendam. Kena plak pepagi buta dah datang cari aku. Kalau atas nama hukum, bila2 pun bleh cari aku lepas perhimpunan.

Zzzplass!!!... 1 x

Eeerrrkk...kali memang kena kaw..kaw..walaupun dah abis kemut, kali ni punya hayun memang tinggi.

Wan Keping: "Skarang kamu pegi sapu balik rambut bersepah kamu yang saya gunting smalam kat koridor tu." (sambil berlalu dengan penuh macam gampang)

Aku bukan kategori budak bermasaalah kat skolah. Nama aku pun x glamour langsung kat bilik disiplin. Cuma aku kena layan arus zaman pelajar tingkatan 5. Kalau dah tingkatan 5, mestilah kena rambut panjang. Baru la budak2 junior tau yang kita ni senior. Walaupun aku berdendam dengan Wan Keping ni, aku cukup hairan sebab aku x penah terserempak dengan dia kat luar bidang sekolah. Ntah ape jadi lah ngan Wan Keping ni skang. Dah jadi zombie Kampung Pisang kot.

Background lagu untuk post kali ni. Sila download:
Dark side boys - The Official
Where have all the boot boys gone - A.C.A.B.

11 October 2008

Kereta tarik depan boleh drift ke?

2004-9.40mlm-Bujang lagi-Malam masih muda.

Aku ngan Fazli (sepupu aku) on the way nak ke balik rumah. Koordinat skang ni kat depan Mobil area Tmn. Sri Mawar Senawang menuju ke Tmn. S'ban Jaya. Depan sikit lagi nak ke Tol Senawang. Kelajuan jentera aku lingkungan 60km/j. Kelajuan tahap balada. Sedang aku layan radio ngan Fazli, tetiba ada satu satria sudah potong nipis cilok depan aku. Perangai kurang didikan macam ni la selalu buat hati aku panas. Spontan tindakan reflex kakitangan aku bertugas untuk mencabar kewibawaan satria tadi. Dia punya zig-zag memang licin. Aku takde hal sebagai pihak mengejar sampai la kat traffik light merah simpang 4 area S'ban Jaya. Skang ni jarak bumper depan aku cuma 1' dari bumper belakang dia. Aku x nak dok sebelah dia. Saje nak saiko.

- Aku dah ready gear 1

- Lampu bertukar kaler hujau

- Senag2 je satria tadi kena tapau ngan aku. Nampak sangat satria tu stakat 1.3 atau lambat pick-up atau ramai penumpang atau kurang pengatahuan. Ada hati nak kerek ngan aku.

-Lagi 70meter nak masuk corner 90degree ke Tmn. S'ban Jaya, aku kena lepas kan minyak untuk perlahan kan pecutan aku.

- Cis!!.. berani lagi nak cabar aku

Mengikut daya pecutan sains matematik aku, jarak 70meter tadi dah cukup cerdik untuk perlahan kan pecutan . Aku ngan Fazli terpegun tengok satria tadi tetiba buat drift nak masuk corner 90degree. Memang betul2 live drift cakap lu.

Screeetch!!.. + Prooouukk!!.. (drift+terbabas atas divider)

Pergh..memang hati kering rider ni. Aku x ambik risiko nak berenti time tu gak. Kang x pasal2 masyarakat yang tengah jamu selera kat Dol Tom Yam tepi jalan tu bertindak luar batasan. Aku cuma buat u-turn lepas 200meter dari tempat kejadian.

Aku: "Hallamak macha.. apa sudah jadi?.." (sambil berlari hulur bantuan)

Macha: "Over sliding la macha" (sambil nak angkat kereta dari atas divider)

Orang dah mula berkerumun.

Masyarakat: "Dia ni berlumba tadi dengan satu satria tadi"

Masyarakat: "Ooo..yang satu satria yang dah lepas tu?"

Masyarakat: "Haa..tu la..beracing lagi"

Kasudahan nya satria tu x berjaya di alih kan. Tepaksa tunggu towing. Enjin x leh hidup. Shaft patah. Rim bengkok. Minyak hitam dah meleleh kluar. Macha tu nak balik ke Mantin. Pi mampos sama lu. Aku nak balik rumah nak tido.

Moral: Jangan berembat dengan koleng. Diorang ni kalo bawak kreta macam koleng. Aku x tau sebab tinted satria dia kaler hitam.

Fazli dah kawen. Ni gambar anak dia.

Background lagu post kali ni.Sila download:
Come On - BitterSweet
Red Line - Shizuka

10 October 2008

Giat Mara Pasir Besar - Mekanik Enjin Kereta

1996

Lepas berenti dari Sekolah Pondok, Ayah aku hantar belajar kat Giat Mara Pasir Besar ambik course mekanik enjin kereta. Macam biasa aku x de pilihan lain selain ikut cakap ayah aku. Lagi pun bleh dapat elaun. Dapat gak la buat belanja. Sebenarnya x terniat pun nak jadi mekanik sebagai sumber pendapatan aku. Kat Giat Mara tu cuma nak ambik pengetahuan je. Belajar pun x berapa serius. Tenaga pengajar pun lebih kurang je nak mengajar. Memasing kebanyakan yang aku tengok x leh buat keja pun. Macam aku. Cuma ada 5~6 orang yang kengkadang serius kearah buat keja. Aku tengok diorang macam dah ada pengalaman, cuma nak dapat kan sijil je kot. Aku plak kalau kelas teori memang aku serius sambil ambik note. Time praktikal plak aku x berkenan sangat nak sentuh enjin yang x bertemadun tu. Paling canggih pun seketul enjin standard Proton Magma. Yang lain2 enjin kereta zaman Black Dog Bone. Ape kelas?! Aku nak belajar convert enjin turbo. Baru la orang2 macam aku ada semangat nak belajar. Baru la memasing sibuk nak bukak bengkel kreta sindri.

Masuk kelas pukul 8 balik pukul 4. Macam time pejabat kerajaan plak. Pagi2 aku tunggu bas kat tepi kebun getah depan rumah aku. Bas lalu situ dari main opis Palong 8 nak ke Bahau. Dressing aku x serupa nak ke arah mekanik. Lebih ke arah nak ke shopping complex. Mane la tau ada plak pompuan satu skolah aku kat dalam bas tu nampak aku pakai 'uniform' mekanik, jatuh la saham aku. Mesti la kena pakai smart2 untuk matching ngan rupa paras aku. Pegi Giat Mara aku x pakai beg skolah sendang belakang. Aku bawak beg plastik lambang SOGO yang dalam tu ada buku log nak tulis nota, perkakas alat tulis, kain pelekat+kopiah, sabun mandi & alat2 mekap aku. Aku pun pelik cemana benda2 tu suma bleh muat kat dalam plastik tu. Kalu dah jinjing beg plastik SOGO tu, bemakna masyarakat akan nampak aku macam baru balik dari shopping kat SOGO klumpo. Dah glamer kalau pegang beg plastik SOGO time tu kat Palong. Orang Palong time tu mane lagi reti shopping kat SOGO.
Ada satu pagi tu, pengajar aku x berapa mengajar. Lebih melayan borak. Memasing buat aktiviti sindri. Aku ngan 3 orang (helmi, reza, kedah) kawan aku lepak kat satu port baaik punya. Kitorang layan menyanyi. Macam2 lagu kitorang nyanyi. Dari mode yang perlahan sampai la menjerit macam cipan. Tengah syok2 tarik lagu wings lena diulit intan, tetiba...

Whoii!!.. (cikgu dari kelas elektrikal)

Kitorang tersengih sambil tunggu tindakankan yang bakal dikenakan.

Korang berbaris skang!!..

Masing2 dah terkulat2 nampak rotan kat tangan cikgu tu. Aik.. dah abis skolah pun kena rotan gak ke? Rupa2 nya cikgu tu kasi rotan tu kat kitorang suruh rotan memasing punya punggung.

Amacam? mekanik x aku?

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Young Loud & Proud - Root & Boot
Class Kid Story - Corumn 80'

09 October 2008

Tanda-tanda Keruntuhan Empayar USA

Ni aku copy paste dari blog Isu Melayu Global untuk kita compare kan dari post usia bumi aku sblom ni.

Amerika Syarikat sudah lama melakukan fitnah dan penganiayaan terhadap Islam dan telah membunuh ramai umat Islam. Maka kemungkinan besar bermacam malapetakan yang kini menimpa Amerika Syarikat dengan bertubi-tubi seperti becana ribut taufan, kebakaran besar-besaran serta kegawatan ekonomi adalah balasan dari Allah SWT. Dan kegawatan ekonomi yang bermula sejak setahun dua yang lalu kini memuncak dengan berlakunya krisis kewangan yang amat serius. Telah dikatakan oleh pakar-pakar kalau krisis kewangan ini gagal diatasi dengan cepat, maka ekonomi Amerika Syarikat akan merundum dengan lebih teruk lagi dan akan hilanglah taraf Amerika Syarikat sebagai economic superpower. Seperti yang dikatakan oleh Presiden Iraq, Ahmadeenejad semasa bertemubual dengan Larry King di CNN baru-baru ini, empayar Amerika Syarikat sedang menjurus kearah keruntuhan.

Hari ini, Isnin 29 September 2008, pelan Presiden Bush yang bernilai USD 700 Billion untuk melakukan bailout bagi menyelamatkan beberapa syarikat kewangan gergasi akan dibentangkan semula di Congress Amerika Syarikat. Rakyat Amerika Syarikat rata-rata masih membantah pelan bailout tersebut kerana ianya digubal secara tergesa-gesa dan wang rakyat yang sebanyak USD 700 Billion itu lebih kepada menyelamatkan golongan kaya. Dengan tidak mendapat restu serta sokongan dari rakyat maka kemungkinan besar pelan bailout tersebut akan tidak begitu berkesan dalam mengatasi krisis financial meltdown yang sedang di hadapi Amerika Syarikat sekarang ini.Kita telah melihat dalam sejarah keangkuhan dan kezaliman serta keterlaluan sesuatu empayar itu membawa kepada keruntuhan moral dan kegawatan ekonomi dan seterusnya kepada kehancuran sesuatu empayar itu.

Begitulah telah tercatit dalam sejarah. Dan empayar Amerika Syarikat kelihatan sedang menuju keruntuhan tersebut. Begitu angkuh sekali Presiden Bush dan lain-lain pembesar Amerika Syarikat berulangkali menyebutkan 'this great country of ours." Lupa mereka bahawa mereka hanyalah makhlok yang lemah yang dijadikan oleh Allah SWT. Sememangnya Amerika Syarikat telah dan sedang mengalami keruntuhan moral yang semakin menjadi-jadi, umpamanya dari mengalakkan seks rambang kepada membenarkan perkahwinan sesama jenis. Dan Amerika Syarikat berusaha pula mengeksport keruntuhan moral mereka itu ke negara-negara Islam terutamanya ke negara-negara Islam yang dijajahnya, iaitu Iraq dan Afghanistan. Dan Amerika Syarikat bersama-sama negara-negara Barat yang memusuhi Islam telah terus menekan negara-negara Islam agar mengubahsuaikan hukum-hukum Islam atas nama hak kebebasan individu dan hak asasi manusia. Bermacam helah dan tipudaya seperti mewujudkan muhibbah antara agama dan mewujudkan inter-faith dialogue digunakan untuk memujuk umat Islam menggubah ajaran agama Islam.

Tujuan jahat mereka adalah untuk mengelincirkan akidah umat Islam.Memang setiap hari saya mendoa'kan agar Allah SWT melindungi umat Islam diseluruh dunia dari terus dianiayai dan dibunuh oleh Amerika Syarikat dan kuncu-kuncunya dengan menurunkan azab yang dahsyat-dahsyat secara bertubi-tubi ke atas Amerika Syarikat dan lain-lain negara dan bangsa yang memerangi Islam. Alhamdullilah saya dapati ramai umat Islam yang turut mendoa'kan yang serupa. Doa' memohon kepada Allah SWT itu senjata kita, dan semakin jelas terbukti doa' kita umat Islam lebih kuat dari senjata nuklear yang ada di tangan musuh kita.

Saya yakin segala macam bencana yang kini bertubi-tubi melanda Amerika Syarikat antara lainnya adalah akibat dari doa' kaum Muslimin dan Muslimat yang dianiayai itu yang dimakbulkan Allah SWT.Lihat apa jadi kepada negeri China yang telah ambil kesempatan sebagai tuan rumah sukan olympik untuk menyerang dan membunuh ramai rakyatnya yang beragama Islam. Menurut kerajaan China tindakan kejam mereka itu bertujuan untuk memastikan sukan olympik di Beijing selamat dari serangan pengganas Islam. Tidak beberapa minggu setelah tentera China memburu dan membunuh ramai rakyatnya yang beragama Islam itu, kita dapati gempa bumi yang amat dahsyat menimpa suatu kawasan di negri China. Ratusan ribu rakyat China terkorban.

Sekarang China mengalami pula bala susu yang mengandungi bahan melamin yang mengakibatkan ramai bayi di Cina samada terbunuh atau jatuh sakit. Ini balasannya apabila menipu dalam perniagaan. Tidak berapa lama dulu alat permainan kanak-kanak buatan China didapati tidak selamat, dan dengan penipuan terbaru iaitu penipuan dalam pembuatan susu bayi yang mengandungi melamine ini pula, pengeksportan hampir semua produk China pasti akan terjejas.Yang menentang azan di Malaysia, tengoklah nanti bala yang akan menimpa kamu semua.Kita tunggu dan lihat lain-lain bala yang bakal ditimpakan oleh Allah SWT ke atas Amerika Syarikat dan kuncu-kuncunya yang memfitnah, mengkhianati dan membunuh umat Islam.

Teruslah kita berdoa' agar Allah SWT akan melindungi kita umat Islam di seluruh dunia dan menimpakan becana malapetaka ke atas musuh-musuh Islam. Seperti yang kita umat Islam sedia maklum, doa' memohon kepada Allah SWT itu senjata yang amat kuat yang ada pada kita. Maka berdoa'lah dengan penuh keyakinan dan dengan berserah sepenuhnya kepada Allah SWT. Yakin, jangan tak yakin.

Background lagu untuk post ni. Sila download:
13th May - Plague Of Happiness
My Baby Dont Wanna Play With You Too - Subculture

Usia bumi

Tadi aku baca post dari Isu Hangat. Aku copy paste kat blog aku buat renungan untuk aku dan kengkawan.

Assalamualaikum. ..

Mesti korang tkejut kan ..neway, just bace dulu n evaluate it later...Allah sahaja yang tahu kebenarannya. Bukti kebenaran Al Quran.Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000tahun gambar itu diambil oleh NASA.

a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun...sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah...daripada ini kita ketahuikita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi. Jikalau ini benar, bumi akankiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumiyang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akanmelanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkanorbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentambumi... Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi..Dan planet ini lebih besar daripada bumi... Jikalau ini benar, dunia akanmusnah pada tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007...Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022,disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa... . Dan hadith mengatakanbahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamatpada hari Nabi Isa wafat.. Jikalau ini benar dunia akan kiamat padatahun 2062... Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066Wallahu'alam. ..

Semua ini telah dikaji... Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadithyang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun... Cubalah anda kirakansendiri...

Beribadatlah wahai umat Islam sekalian... Ini adalah antara berpuluh-puluhartikel di internet yg seperti ini. Dan jangan tunggu artikel seperti inidikeluarkan baru kita nak buat amal. Benda ni dah diajar sejak kita kecillagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj yang akanrugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah.Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang janganrisaula..aman dunia akhirat..sama- sama kita doakan kesejahteraan untuksemua umat Islam.

Background lagu untuk post kali ni. Sila download:
Bangun - A.C.A.B.
Bila Aku Sudah Tiada - Hujan

07 October 2008

Susah nya nak hidup

Pada awal nya aku x terpikir pun nak beli rumah. Aku ingat lagi time aku keja kat Me-Tech dulu ada sorang HR melayu (watie) gedik berlagak poyo cakap dia nak beli rumah. Padahal dia beli rumah lama mak dia. Just tukar nama je. Itu pun kongsi ngan akak dia. Masa tu aku dah tunang. Aku pun tercabar gak la ngan ke-eksen-nan dia tu. Terus dalam bulan tu aku cari rumah untuk dijual. Satu malam tu aku ronda2 kat giant cari barang, datang la sorang amoi promote rumah baru kat area Senawang. 2 tingkat, 4 bilik, 2 bilik air, 2 kreta boleh masuk park, bleh 100% loan. Harga RM89,888. Monthly RM670. Lepas calculate2 tolak abis hutang, terus aku berkenan & bayar deposit RM500.

Skang aku plak yang kerek ngan pompuan gedik tadi. Aku target lepas ake kawen, bleh la terus masuk rumah baru. Tapi rumah tu bleh siap duduk lepas 6 bulan aku kawen. Seksa jap la lepas kawen merempat cari rumah sewa. Sehari lepas abis cuti kawen, aku bermalam dalam kaunter kedai tempat wife aku keja (Leno Dataran Senawang). Nasib baik kawan wife aku sporting+simpati. Malam tu kitorang tido atas lantai berlapikkan toto. Kesian betol ar. Besok tu balik dari keja, kitorang dapat simpati dari kenalan wife aku. Dia sewakan bilik solat opis dia jadikan tempat tinggal kitorang. Kat bilik 10'x10' tu kitorang duduk dalam 4 bulan sebelum kitorang pindah ke rumah sewa atas sebab peribadi. Kat situ gak la aku dapat berita gembira wife aku da mengandung anak sulung.

Rumah sewa kitorang kat area belakang rumah Acu S'ban Jaya. Acu gak la yang tolong cari kan. Kitorang sewa RM250/bln. Lepas Mak+Ayah aku balik dari Mekah, rumah aku dah siap boleh duduk. Akhir nya aku merasa gak la duduk kat rumah sendiri. Berbaloi la bayar bulan2 dari bayar kat rumah sewa. Yang pasti aku memang tenat untuk 1 tahun pertama usia perkahwinan aku. Macam2 dugaan yang x penah aku duga wujud kat kehidupan aku. Semua kenangan2 hitam pekat. x de yang cerah sekali pun bagi aku time tu. Sehingga lah anak sulung aku lahir baru lah baransur2 beban yang aku tanggung hilang. Semua berkat dari pertolongan Mak+Ayah+Ayu dan rezeki baru dari anak, tempat kerja baru serta dugaan dari Tuhan untuk aku.

Alhamdulillah...kedudukan aku skang dah kembali normal.

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Bermimpi di siang hari - A.C.A.B
Bedroom Window - Nice stupid playground

Cilok gua, gua cilok lu

July 2002

Aku berenti keje kilang furniture kat Sungai Gadut (HeaveaPac) sebab aku x puas hati kat engineer aku yang selekeh tu (Mr.Ng). Dengar citer dia pun dah berenti sebab kena goreng ngan sape ntah & jadi manager kilang kat area Shah Alam. Elok la tu. Dia goreng aku, dia plak kena goreng. Aku x puas hati kat dia sebab ada satu hari tu sorang budak baru mamat cina ni jadi assistant aku (draftman). Tapi aku x puas hati sebab gaji dia lebih tinggi dari aku. Gaji aku time tu RM750. Gaji dia RM900. Mana aci main pilih kaler kulit. Selain tu manjang aku je yang kena tekanan kerja. Kesudahannya aku cuma bertahan selama 10 bulan je kat situ. Lepas dapat gaji & pengalaman bagus dari dia, aku terus cabut. Pi mampos sama lu. Lu cilok gua, gua cilok lu.

Sblom tu aku dah prepare lobang keja kat Rompin. Dah dekat skit ngan umah Mak+Ayah aku kat Palong. Kena ulang alik gak la hari2 dari rumah dalam 20min. Interview sempoi je. On the way aku nak pindah ke Palong dari rumah Acu, aku ngan Faizul+Fairuz singgah kilang tu (Gorise) untuk try interview. Terus dapat. Memang murah rezeki ar. 1st day aku keje kat situ, Opis dia simple. Pekerja opis 4 orang termasuk aku ngan bos. 2 orang amoi HR & account. Diorang ni gak la yang meng-interview aku itu ari. Bosan gak la kengkadang x de kerja pun. Aku lebih ke arah purchasing order barang. Kat kilang ada sorang supervisor. 2 orang boilerman. Sorang (acik Baharom) driver bos merangkap pegi beli barang. Kilang boleh tahan besar. Tapi product ciput buat kerusi meja bleh lipat export ke Japan. Untung kebanyakan dapat dari sewa tapak pada pihak Golden Hope. Diorang sewa mesin & bangunan kat situ buat mengisar pokok getah.

Selama aku kerja 5 bulan kat situ, dah 2 kali kompeni tu kena rush buat lelong barang. x tau la cemana bos aku tu bleh muflis. Abis suma komputer+perabot opis kena gadai. Nasib baik aku x duduk atas lantai.

Kat kilang tu gak la kawan baik aku kat skolah tingkatan 5 meninggal dunia. Kawan aku citer dia jatuh bangunan nak panjat buat wiring. Paling sadis dia meninggal bulan yang sama ayah dia meninggal selang setahun lalu. Kejadian tu semasa aku masih keja kat HeveaPac.

Selepas driver bos aku berenti sebab x puas hati kat bini bos aku, aku plak take over keja dia beli barang. Hari2 aku kena beli petrol nak isi kat forklift. Sampai la pada satu pagi tu bini bos aku suruh aku pegi beli petrol pakai kreta iswara aku. Kreta kompeni bos aku bawak pegi jumpa client. Kreta honda stream dia x leh usik. Macam cibai. Aku nekad, lepas aku hantar petrol kat forklift, aku salam kat diorang mana yang sempat, terus aku chow. Gaji aku Mak+Ayah aku pegi ambik kat bini bos aku tu. Nasib baik dia respek kat Mak+Ayah aku. Time tu dah x de hal nak cabut. Aku dah standby dapat keje kat S'ban bulan Jan 2003.

Tu la korang suka sangat cilok pekerja ikhlas macam aku ni. Selepas 6 bulan aku tinggal kan Gorise tu, kawan aku citer kilang tu dah tutup. Totally bankrupt. Bos dah punggah suma harta dia tengah malam balik singapore naik kontena. Kawasan kilang tu skang dah jadi sarang penagih dadah+maksiat+jembalang tanah+perhimpunan jin kepala hitam...

Background lagu untuk post ni. Sila download:
Aku Tetap Diriku - The Official
A Perfecth Match - BitterSweet

06 October 2008

A.C.A.B. (all cops are bastard)

4/10/08-sabtu

Pukul 6pm lebih baru lah plan nak ke beraya umah sedara. Umah sedara pertama aku adalah umah Kak Lang Maria. Manu kali ni mee hoon rebus ala2 soto. Memang best gileer.. Tengah dok bersembang, Ain call nak datang beraya kat umah dengan Acu munah. Kitorang cuma dapat hidang kan kue teow goreng mamak. Ain bertambah 2 pinggan . Bermakna sedap la tu.

Sembang punya sembang, Acu begitau orang yang xcdent kat Bukit Putus petang isnin aku balik Gemas itu hari, adalah adik kepada wife sepupu aku Fazli. Putus kaki kanan kena langgar dengan lori. Umur dalam 24thn lelaki. Yang sedih tu mangsa sampai kat hospital naik ambulan pukul 2 pagi. Skang ni diorang nak saman lori tu & polis sebab lambat ambik action. Bodoh punya polis. Memang A.C.A.B. betul.

Moral of the story: berhati2 di jalan raya. Tapi walau dah berhati2 di jalan raya, orang lain plak yang buat taik kat kita. W.T.F.!!

Background lagu untuk post ni. Sila download:
JBriot - The Official
Morron - Saturday Heroes
A.C.A.B. - A.C.A.B.

Runaway - The Pilgrim

Tahun ni punya raya

Alhamdulillah...akhirnya aku selamat menyambut Aidilfitri dengan keluarga aku. Skang aku dah mula bekerja lepas ambik cuti 4 ari. Ada beberapa peristiwa penting selama aku bercuti untuk aku selit kan pada entry kali ini.

29/9/08-isnin

Pukul 5.27pm aku dah standby kat punch-card nak tunggu 3min lagi nak blah dari kilang ni. Perasaan berkobar2 nak balik beraya membuak2 kat dada dari tadi. Tepat 5.30pm aku terus merempit balik umah siap2. Lepas lap kreta+mandi+kemas umah+tips cegah jenayah, pukul 6.30pm aku gerak try ikut jalan Pilah. Baru sampai Petronas Lavender Height, kreta dah mula bersusun jammed nak ke Bukit Putus. Ni kalo aku follow gak, pukul 12mlm pun belum tentu aku bleh sampai Palong. Terus aku buat drift u-turn balik ikut jalan Tampin. Dalam radio aku dengar kat Bukit Putus ada xcdent & jammed sepanjang 5 kilometer. Bemakna aku ambik keputusan cerdik ikut jalan ke Tampin. Tampin memang clear bleh bawak 80~100km/j. Pukul 8.30mlm aku dah sampai Palong. Lepas makan bawak wife+Zahra balik Gemas.

30/9/08-selasa

Lepas subuh, kemas umah+pasang langsir+pasang karpet. Mak dah mula buat lontong. Dalam pukul 10 lebih semua dah settle. x lama tu along datang dari senaling bawak anak2 ei. Nazri x follow. Pun bagus gak tu. Aku plak x de perasaan nak pi sambut along. Aku cuma dok belakang umah rebus lada kering nak buat sambal taucu sambil tunggu along datang salam aku. Ayu begitau along datang bawak baju raya untuk Mak+Ayah. Lepas siap rebus lada, aku siap2 nak ke Palong ambik susu Zahra yang tertinggal smalam. Sebelum nak gerak, Ayah panggil aku & along mengadap Ayah. Along memang kena skolah kat Ayah kaw..kaw..kali ni. Akhir nya aku dah berdamai ngan along. Dengan Nazri still aku x leh nak maaf kan dia. Walaupun dah berdamai, aku kekok nak bermesra macam dulu. Terpulang la kat along cemana nak ambik balik hati aku yang dah lama padam kat dia. Lepas settle, aku gerak ke Palong. Pukul 3 lebih aku dah sampai balik kat Gemas. Along tengah tolong Mak buat kek buah yang x menjadi akhir nya. Pukul 5 lebih Along bersiap2 nak balik senaling. Ni la 1st time aku salam cium tangan Along sejak 3thn yang lalu. Lepas along balik, tugas terakhir aku mesen rumput karpet depan umah. Baru separuh mesen, hujan lebat sampai ke malam. Pukul 6 lebih Anis balik dari kerja Hotel dia. Ari ni dia dapat gaji RM200 lebih & sibuk2 nak pegi Seremban nak shopping raya dengan kengkawan dia. Pukul 2 pagi baru selamat sampai Gemas.

1/10/08-rabu

Hari ni dah 1 syawal. Aku kucar kacir bersiap nak ke masjid. 7.15am orang x de lagi kat meja pungut zakat. Aku dah risau. Harap2 sempat la aku bayar zakat pagi ni. 7.40am still x de orang. Aku pecut balik rumah makan lontong. Pukul 8am bawak Mak+Anis pegi masjid. Alhamdulillah... ada orang tengah beratur nak bayar zakat last minit macam aku. Pukul 10 selesai solat+tahlil. Maka tamat la sudah segala kenangan bulan Ramadhan. Rasa macam cepat je masa berlalu. Rase x best pun ada. Balik umah terus mandi kan Ayah. Kali ni aku kasi Ayah pakai minyak wangi+bedak dashing Anis. x lama tu Kak Lang Maria call nak datang Gemas. Pukul 1 lebih diorang datang 3 buah kereta. Baru la rasa meriah kali ni. Juwen pun ada. Dah lama x jumpa mamat ni. Dressing raya macam nak pegi buat konsert Jamal Abdillah pun ada gak skali pandang dia ni. Lepas makan tengah ari, diorang gerak beraya plak kat Palong umah Kak angah Jamaliah. Lepas 1/2 jam diorang gerak, aku plak menyusul dengan Ayu balik Palong. Ayu tido+ beraya umah kawan dia. Belah malam aku dapat msg dari Anis along+Nazri tido Gemas malam ni.

2/10/08-khamis

Pukul 11 lebih Ayah call begitau along dah balik senaling. Aku pun bersiap nak tukar shift ke Gemas. Petang tu x de sesapa yang datang. Aku sambung mesen rumput belen smalam. Belah malam Shahrul+Along Asue & famili datang. Kitorang kucar kacir ke dapur masak makan malam untuk diorang. Aku cuma buat air sirap bandung. Aku mane tau masak. Masak air pun kengkadang boleh hangus. Ari ni umah Gemas dah mula menerima kunjungan tetamu. Memasing nak jenguk Ayah yang dah x larat nak berjalan raya lagi. Aku pun risau nak bawak Ayah berkjalan raya.

3/10/08-jumaat

Pagi ni aku kena balik seremban. Esok dah start keja. Sebelum tu mak ajak berbincang nak buat operation mata kiri mak yang dah tebal dengan selaput. Tapi aku risau gak. Kalau mak kena berehat, Ayah sape nak jaga? Diorang akan dok umah aku dalam 1 bulan. Sembahyang Jumaat aku kali ni kat Masjid Palong 5. Ada gak muka2 yang aku kenal. Yang dulu time skolah selekeh, kini dah macho, dulu kecik skang dah berjambang pun ada. Petang pukul 6 lebih aku gerak ke seremban bawak kak long tido umah aku. Pukul 8.30mlm kitorang selamat sampai seremban.

Maka, begini lah diari 4 hari aku kat kampung kali ni.

Background lagu kali ni.Sila download:
Takbir Raya - Imam Masjid Negara
Syawal - 4U2C
Di Pagi Aidilfitri - Elite
Ku Pohon Restu Ayah Bonda - Mamat

29 September 2008

Petang ni aku balik kampong

Lagi 2 hari nak sambut Hari Raya Aidilfitri. Tahun ni aku beraya kat Gemas. Tahun ni pulak aku ponteng puasa 1 hari. Itu hari lepas cat umah Gemas, tekak aku perit mintak air. Kesudahah nya slurrp 7-E perisa oren berjaya aku habis kan. Kuahkuahkuah..

Dah 2 hari sejak semalam aku sahur sesorang. Wife+Zahra dah balik awal pagi sabtu dengan akak dia. Sahur semalam aku cuma makan mee goreng kering x sedap hasil tapau dari berbuka puasa hari sabtu bersama team Akina. Team Akina skang dah ramai muka baru yang aku x kenal. Berbuka semalam kat umah Acu. Hampir 3thn x makan bersama ngan famili Acu. Rasa kekok pun ada. Dapat gak la makan pengan pisang yang dah lama aku x merasa. Memang sedap ar. Lepas berbuka layan PS2 ngan Faizul sampai pukul 10.

Sahur pagi tadi makan pengat pisang Acu + air milo je. Pukul 9 kat opis, perut aku dah mula layan hardcore. Mood aku dah x ke keja. Wife aku baru send msg nak balik Gemas malam ni gak. Dah x tahan dengan Zahra manjang bergadoh je dengan sepupu dia. Kat umah Palong tu bising dengan mulut dia je menjerit. Semua mainan orang dia punya. x pandai lagi nak berkongsi barang. Mainan dia jangan harap orang boleh sentuh. Tapi bab makanan Zahra x berkira. Kengkadang dia pulak yang suap kan kat orang.

Arrrghh... Skang baru pukul 9.33am. Aku nak baliiikkk...!!

27 September 2008

Ayah aku dalam misteri

Hubungan antara aku dengan Ayah aku sebenar nya x la begitu rapat. Ayah aku lebih bersikap terbuka dengan akak aku. Agama Islam memang menyeru umat nya melebih kan anak perempuan daripada anak lelaki. Itu lah yang Ayah aku praktik kan. Walau pun Ayah aku macam tu, aku x la dipinggir kan terus. Cuma dari segi frienship tu kureng la. Aku memang x banyak cakap ngan Ayah. Hasil nya aku x pandai nak berborak dengan masyarakat. Aku lebih kepada pendengar yang setia. Sampai la nak ngorat pompuan pun x reti. Pompuan plak yang ngorat aku. Tu sebab la aku cuma ada sorang awek yang berakhir sebagai isteri walau sebenar nya aku mampu memiliki lebih ramai aweks. kuikuikui...

Ayah aku sorang yang serius. Nak kata garang x jugak la. Jarang aku kena penangan dia. Penah jugak la kena lempang masa skolah rendah dulu. Terus aku trauma x nak nangis lebih2. Aku jugak x de kengkawan rapat. Stakat kawan kat sekolah je. Kalau dah boring atau memang ada hal, baru la aku cari diorang. Jadi, aku x reti nak bersosial. Bagus gak Ayah aku buat aku macam tu. Sekurang2 nya aku x terjebak dengan dadah. Palong atau Felda memang tempat sarang dadah time tu juga skarang. Ramai budak2 yang terlibat. Kalau nak buat jahat pun kena cover serapat2 nya. Sampai kan nak tunjuk report card pun x berani. Kesudahan nya report card tu aku sign sindri tiru sign Ayah.

Selain ketegasan Ayah aku, Ayah aku jugak ada prinsip tersendiri nak pilih menantu. Antara nya dia x suka dengan orang Rembau dan keturunan mamak. 2 kategori ni memang Ayah aku cukup anti disebab kan pengalaman silam dia. Aku bernasib baik keturunan awek aku x terlibat dengan 2 sumpahan tadi. Tapi Ayah aku still x terima awek aku pada mula nya sebab awek aku x berpelajaran tinggi disebab kan keluarga dia x ambil berat tentang pelajaran. Ayah takut aku x leh handle kewangan dan kebahagiaan aku.

Waktu aku begitau nak tunang & kawen ngan awek aku, Ayah aku beri penjelasan yang panjang lebar sampai kan x di terima oleh akal muda aku. Kesimpulan ei, Ayah aku x setuju. Aku cukup frust giler tahap kurang ajar. Waktu tu aku dah keje kat S'ban. x de sape yang boleh nak tolong aku. Aku cuma ada Acu untuk aku luah kan perasaan kecewa aku. Apabila aku dah cukup lama dok menumpang umah Acu, anak2 dia pun dah sibuk citer kawin, Acu pun mintak tolong ngan Kak Lang Maria suruh pujuk Mak+Ayah aku. Akhir nya setelah 10 tahun aku bercinta, 1 tahun aku bertunang, 18/6/2005 menjadi hari sejarah perkahwinan aku dengan hati yang terbuka dari Mak+Ayah aku.. Persandinga hari tu memang cukup grand dibuat kat kelab golf Gemas. Famili aku adalah penduduk yang pertama yang buat kenduri kawen kat situ.

Sejak aku dah kawen, aku dapat lihat perubahan Ayah aku dah mula rapat dengan aku dan adik2 aku. Kitorang dah mula jadi macam kengkawan. Dah boleh bawak bergurau. Anis pun dah berani bertepuk tampar ngan Ayah aku. Akhir nya aku dapat rasa kan bahawa Ayah aku kesunyian sejak akak aku kawen. Akak aku mula jarang balik Gemas. Mak aku pulak selalu cerita yang dia kecik ati bila tiap kali dok umah akak aku, mesti ada aje yang x kena kat mata akak aku. Menantu yang dia x berkenan ni dulu, kini menjadi yang paling dia rapat sejak Zahra muncul. Ayah aku pulak paling berselara bila wife aku masak untuk sekeluarga. Baru kini aku dapat rasa kan pengertian Ayah aku.

Mak aku?

Mak aku sorang yang lemah lembut dan penyabar. Dengan watak tersebut, Mak aku selalu di perlekeh kan oleh adik beradik dia terutama sekali adik beradik perempuan Ayah aku. Namun Mak aku kuat beribadah. Banyak doa kan untuk anak2 dia.

Aku?

Aku masih aku dan sesuatu...

April 2008 - sebulan Ayah aku dok IJN operate jantung.

26 September 2008

1st time aku xcdent

Tahun 2000

Setahun lebih aku keje Hualon, aku mula rasa segan dengan masyarakat hostel bawak awek pegi town Melaka naik bas. Aku tengok memasing bawak motor mesti ada awek tonggek kat belakang. Mana boleh jadi. Diorang keje kilang macam aku gak. Aku ngan awek aku pun mula main kutu ngan kengkawan kumpul duit nak bayar downpayment kancil. Nak beli motor, aku takut jatuh. Aku bukan pandai sangat bawak motor ni. Lagi pun, alang2 nak beli harta, baik beli yang boleh untung.

Bob banyak tolong aku cara2 nak keluar kan kancil. Time tu kancil model baru tengah launching. Akhir nya aku orang pertama kat hostel tu pakai kancil 3rd model. 3rd model adalah kancil sebelum kancil mata bulat skang ni. Kebetulan plak aku bawak balik nak masuk hostel, budak2 kilang tengah menebeng tepi jalan tunggu bas kilang nak masuk keje shift petang pukul 3. Memasing terjeling2 tengok kancil putih no.plat MAP 3528. Bangga toksah cakap la.
2~3 ari lepas tu, Bob ajak masuk team kancil ngan member2 dia. Aku mula rapat ngan member2 kancil. Kalau paking kat kilang, memasing paking sebelah2. Berdereeet.. je kancil. Time tu kancil tengah top kat budak2 remaja. Kalo kat jalan raya kancil la paling samseng. Tercelah sana, tercelah sini, zig-zag pun dia gak.

Dalam pada bulan tu, team kancil kitorang nak buat konvoi pegi Sagil. Mesti la aku teruja. Ape2 hal aku potong spring kasi lowerd. Baru la x segan. Baru la mantap. Baru la nampak ganas. Tiba hari yang di nantikan, Kitorang berkumpul kat Pantai Klebang pukul 8 pagi. Ramai gak yang follow. Dekat 20 bijik ada gak la. Yang x kenal pun ada. Bila dah cukup corumn, kitorang pun gerak.
Belum lagi keluar town Melaka, kitorang kena berenti tepi jalan. Ada informer begitau ada member kat belakang xcdent. Aku x tau sape yang terlibat. Pastu kitorang sambung perjalanan. Lebih kurang 15 min. perjalanan nak kluar dari Melaka,

Sreeettt ..!!!... gebuak !!!...

5 biji kancil xcdent lagi. Aku orang paling belakang. Memang suey kitorang ari tu. Nasib baik x de yang serius. Cuma perlanggaran kecik je. Muka awek aku dah x ceria. Mood nak pegi berfoya2 dah ilang. Kancil aku dah x de dara. Memasing repair keta sindri tanpa claim insuran. Kengkawan punya pasal. Aku patah balik hostel. Petang tu aku call Bob nak tanya keadaan kat Sagil.

"Bob, amacam Sagil? Best ke?"

"Huh..best..Aku baru lepas mandi ni. Mandi kat bilik air umah aku. Suey la spex...aku xcdent ar.."

"Hah? Kau xcdent? ko ingat ko sorang je? Aku pon xcdent!!.."

"Ko pun xcdent? Harharhar...!!"

Rupa2 ei, xcdent episod pertama tadi, Bob adalah antara yang terlibat.

25 September 2008

Aku budak kilang

Januari 1999,

Aku dok Melaka keje kilang Hualon dalam 2 tahun. Stakat kat belah Tanjung Keling tu memang aku xpert la. Kat sini aku nak citer cemana aku bleh berhijrah kat sana.

Lepas aku abis belajar kat Agro Gentam Kuala Pilah, aku x tau cemana aku nak sambung belajar ke sijil tahap 2. Sebab Agro ni dah bankrup n tutup. Nak keje jadi draftman memang x laku la sijil tu. Aku pun pikir nak keje balik. Kengkawan aku kat Agro pun memasing balik kampung tanam jagung. Awek aku pun dah berenti keje kilang Hualon kat Nilai. Dia pun nak cari keje tempat lain. Ari tu awek aku mintak tolong kawan belakang umah dia rekemen kan kitorang keje kat Hualon Melaka. Memang rezeki kitorang kebetulan ada open interview.

Pagi tu kitorang naik bas lompat2 pegi Melaka. Bas berenti depan kilang dalam tengah-hari. Terus kitorang masuk interview. Bla..bla..bla abis pukul 4 lebih. Kitorang diterima kerja lagi seminggu. Nak balik tunggu bas lompat2 memang x sempat dah sampai Palong. Kitorang pun tanya la kat pak guard untuk trip bas kilang masuk Palong. Chanteek...untuk shift normal balik pukul 5 ada bas masuk Palong. Bemakna kitorang ada harapan balik naik bas free sampai Palong. Tepat pukul 5 budak shift normal kucar kacir keluar kilang nak rebut bas. Kitorang pun join kucar kacir. Bas cuma berenti kat Palong 2 je. Skang kitorang kena cari alternatif lain nak balik.Hari pulak dah malam dekat pukul 8. Nak suruh Ayah aku jemput, x bleh. Time tu Ayah aku belum restu hubungan kitorang. So, awek aku suruh Mak+adik dia datang naik motor jemput kitorang. Selamat la untuk 1 hari tu.

Selepas seminggu, aku dah ready pack barang2 aku nak bermaustautin kat Melaka. Pukul 5 pagi kitorang tunggu bas yang sama kat simpang Palong 2. Hari tu kitorang kena lapur diri pukul 8 pagi. Ramai gak yang datang pagi tu untuk lapur diri jadi budak kilang. Untuk setengah hari tu ada ujian kesihatan dan sesi taklimat. Kemudian diorang bawak kitorang pegi ke section masing2 untuk sesi lawatan. Aku bernasib baik diletak kan kat area Finishing. Section yang paling senang. Awek aku dapat Q.C section sebelah section aku. Abis sesi lawatan dah pukul 3. Kitorang di hantar balik ke hostel naik bas kompeni. Hostel aku memang selesa berdepan dengan laut. Memang best ar. Hari minggu ada pasar malam ngam2 depan hostel. Kedai makan pun dekat. Suma best2. Petang tu kitorang rai kan kejayaan jadi budak kilang kat seafood depan hostel.

24 September 2008

Mamat tu mengantok la aku rase.

5hb 7, 2008 hari sabtu.

Wife aku dah 2 bln lebih berenti keje. Kesian kan kat anak aku punya pasal. Skang dia dah boring dok umah ngan Zahra. Pagi smalam aku hantar diorang kat bus stop naik bas balik kampung. Aku x leh balik sama sebab ari ni aku masih keje untuk 1/2 ari. Nak ambik cuti rugi. Kompeni akan tolak gaji aku sehari.

Pukul 1 time out. Dah boleh balik. Ecos mekanik tetap aku dah hantar siap kreta aku tukar 2 bijik tayar ngan compressor air-con. Lepas kasi upah RM200+belanja makan, aku terus balik umah. Ayu dah sampai awal kat umah aku. Dia nak tumpanng balik Gemas. Sblom tu kena singgah Rembau ada kenduri kawan ei kawen. Lepas siap2, dalam pukul 2 lebih kitorang gerak ikut jalan ke arah Tampin.

Suasana macam biasa kat TTJ n S'ban Selatan. Lebih kurang 300 meter sebelum sampai restoran cendol Leman Dawi, aku nampak satu motor ni x layan corner yang sepatut nya kena corner.

Praarkk!!! guk!!

Aku macam x pecaye mamat tu boleh langgar divider jalan sebelum dia melambung jatuh x bergerak. Aku orang pertama berenti nak beri bantuan.Kat situ ada 2 orang tengah kemas2 barang niaga kat dalam restoran cendol Dawi dan sorang penjual durian sebelah lori. Memasing pun tengah terkejut. Aku pun terus berkejar kat mamat ni. Tapi... arrghh.. aku nampak perut dah rabak besar. Aku x leh tengok darah. Stakat dalam gambar orang xcdent aku boleh tengok lagi. Kalau live cam ni, aku x leh terima.Aku panik tahap gaban. Aku patah balik kat Ayu suruh call 999. Punya ngelabah, aku x tau cemana nak call 999 pakai hanphone x de credit.

Lepas aku call ambulan, aku dah x puas hati sebab ambulan belum sampai untuk 15 minit ni. Ayu ajak aku blah. Oleh kerana penonton dah cukup corumn dan aku suspek mangsa cuma pengsan (minit ke-5 dia mula gerak mengerang) aku terus ke kenduri kawen dalam keadaan penuh berhemah tahap JPJ.

23 September 2008

Kengkawan aku

Januari 2001

Bulan 12, 2000 aku dah tamat kan perkhidmatan aku sebagai budak kilang tahap operator pengeluaran. Aku nak sambung belajar. Aku ambik Architecture / teknologi seni bina. Course ni cuma ada kat IKM Kedah je. Bemakna aku kena dok Kedah selama 1thn 6bln.
Lepas subuh kitorang gerak ke utara. Teruja aku time tu nak jalan jauh. Lepas keluar KL, masuk tol Ipoh terus ke Kedah. Sampai tol Alor Setar dah malam. 8 jam perjalanan rasa macam cepat je. x puas aku tengok pemandangan dalam perjalanan tadi. Malam tu kitorang booking hotel Sri Malaysia.

Pukul 8 pagi, aku dah terpacak kat depan IKM. Diorang cakap ni IKM tertua kat M'sia. x besar mana pun. Orang macam aku dah ramai menunggu nak masuk dalam kawasan IKM sebelum menunggu perhimpinan abis. Ceh.. macam skolah gak ada perhimpunan pagi2. Manusia yang jadi kawan aku yang pertama adalah Eg-buaya. Kebetulan dia terpacak kat sebelah aku. Lepas abis sesi pendaftaran, dah dapat pembahagian rumah2, aku pun follow ketua asrama aku jalan kaki balik umah. Time tu Ujang adalah orang yang bertanggung jawab atas segala untuk aku. Sebelum tengah-hari, keluarga aku dah balik. Sedih gak time tu. Dok jauh dari famili, umah pulak x macam asrama langsung. Dah macam reban kambing pun ada sekali pandang. Nak ikut kan hati memang x selesa.

Petang tu start sesi orientasi 1 minggu. Memang membosan kan jadi freshie ni. Rambut kena gondol, ambik sign senior, beri salam tiap kali selisih ngan senior, bawak telur ayam setiap masa, bangun pukul 5 pagi dan macam2 la yang macam gampang kena lalui. Kat umah tu kitorang kena jadi macam adik beradik walaupun aku x leh nak jadikan budak2 Kelantan tu jadi adik beradik aku. Walau pun aku dengan Ujang sebelah umah kat Palong, tapi aku lebih rapat dengan Zainol.

Untuk 2~3 minggu aku memang lonely. Aku cuma harap kan Eg-buaya je yang datang ke umah aku untuk kitorang ronda2 naik basikal keliling kampung. Satu petang tu tengah aku mengelamun kat depan umah, Zainol ajak aku pegi Masjid sembahyang Asar naik basikal. Aku bonceng belakang. Kelakar gak. dah lama x bonceng belakang basikal. Start dari situ aku mula rapat ngan Zainol. Dia sem.2 time tu. Dari dia aku rapat plak ngan Ijoi+Pagirl+Din. Masuk bulan ke-3, Besi masuk lapur diri. Dia lewat masuk sebab xcdent seminggu sebelum nak daftar masuk IKM bulan 1 itu ari. Kaki masuk besi. Tu sebab kitorang gelar dia Besi. Dengan itu kitorang ber-5 mula berkawan rapat. Dengan Ijoi aku dapat berkawan dgn dia cuma setahun je sebelum dia tukar perangai nak jadi Polis.

Kat dalam kelas pulak, Raja jadi kawan pertama aku dan aku mula beralih angin ke Labu lepas aku dapati Raja x konsisten dari tingkah laku dia.Kuikuikui... Eg-buaya dok kelas sebelah. Kelas Putera. Aku kelas Kembara. Akhir nya aku ada 4 kawan rapat kat dalam kelas Labu+Hamdam+Azam+Ziela(mona).

Berdiri dari kiri: Mawardi, Mona
Duduk dari kiri: Hidayah, Labu, Lalat, Aku, Sape ni??