09 December 2008

Selamat Tinggal Dunia

Waktu zaman sekolah2 dulu, senyumannya dibalas senyum, tegurannya dibalas tegur, kirim salamnya di balas salam, maka beberapa hari kemudian datang la seorang posman x bermotor memberi sepucuk surat yang bertaburan bedak palmolive ketika membuka nya. Haih...meriah sungguh jadi budak jambu ni. Tu sebab la aku x berapa score time sekolah rendah dulu.

x pasti lah aku sape yang popular kan kasi surat skali ngan biodata ni. Pas tu sah2 la kena balas surat tu siap ngan biodata diri untuk dia pulak. Aku x kesah tulis benda tu suma. Stakat letak makanan+minuman kegemaran, tampat lahir, tarikh lahir tu memang sayur2 je boleh jawab. Tapi aku x bleh nak pikir apa cita2 yang nak aku perlu tulis kan. Paling glamor pun masa tu cuma dokter+cikgu+askar. x kacip langsung ngan jiwa aku. x kan aku nak letak kartunis? x pasal2 stakat 2~3 ari je jodoh couple aku ngan awek tu.

Majalah Gila2 & Gelihati memberi pengaruh yang kuat untuk aku minat melukis. Brader2 satu dorm ngan aku dulu rajin beli majalah tu. Aku banyak refer gaya kartun dari kartunis Yo. Pernah kartun aku keluar kat Gelihati sekali. Satu lagi kat peraduan ubat gigi Colgate. Abis bangga dah masa tu. Pun x de sorang yang nak aku kongsikan kegembiraan aku.

Naik sekolah menengah, aku banyak refer kartunis Lambok dari majalah Ujang. Lawak pontianak dia memang kelakar gampang. Kalo bab nak menghias carta2 kertas manilakad kat dinding kelas tu, memang aku lah yang jadi pelukis nya. Kat situ lah dunia glamour yang aku ada.

Tapi skang makin lama makin keras gaya lukisan tangan aku. Kalau melukis pun stakat kepala orang je yang siap nya. Masa terluang pun dah terbatas sejak dah alam kerja ni. Walau pun aku x berapa melukis lagi, tapi sekurang2 nya aku masih dalam bidang seni. Menulis pun seni walaupun menulis di ruangan blog ni.

8 comments:

akupentoi said...

loh...kalau li nak kasi lembut balik, lu rendam tangan lu ngan water colour..gua lebih suka kalu baling-baling colour kat dinding..

Umie said...

kim salam kat kartunis ujang erk!!!

hohoho

@tune® said...

ade gak menang peraduan..

pemikir lapuk said...

prlu kawan untuk kembali kepada dunia lama..yg masih disayangi...

azuwan said...

kasi bedung itu tangan..hehe..

fazadilla said...

rendam tgn kat air asam jawa pun ok gak:P

teringat masa zaman2 budak sekolah dulu...asal minat skit, bg biodata...haha...siap letak bedak..ada yg bukak2 je surat berterabur bedak :P

p/s : jiwang jugak Incik zairi kita ni :P hehe

zizou said...

lu boleh lukis anime versi porn tak, haha,lu lukis, mesti gua beli punya

zairi said...

aku pentoi:
hahaha...lu ingat tangan gua ni berus ke?

umie:
stakat kirim salam ngan ujang tu x de hal la. umah kampung dia tiap2 minggu aku lalu. aku ngan ujang tu cukup kenal sangat dah. dia je yang x kenal aku. isk...

@tune@
ko pun penah menang gak? geng la kita.

pemikir lapuk:
kengkawan pun keras tangan dah...

azuwan:
tunggu tangan aku patah dulu..ahahaha...

fazadilla:
jiwang2 aku, aku x penah ngorat awek. sumpah!!

zizow:
hahaha...anime versi porn lagi teruja kalo di tonton. tu baru seni...kuikuikui...