17 November 2008

Sewaktu aku sunat dulu2

Skang dah tiba musim budak2 bersunat. Pagi tadi tengok TV3 meriah sungguh acara diorang. Siap bleh import Jabatan Bomba lagi main siram2 air. Pulak tu di sambut ngan kompang dah macam kenduri kawen pun ada.

Ingatan aku berputar back to the future 19thn dulu. x de kenduri, x de TV3 datang interview, x de Bomba yang tahu aku nak bersunat itu hari. Pagi tu arwah ayah aku tanya:

Arwah Ayah: "Nak sunat ari ni ke atau nak sunat tahun depan?"

Aku terkesima. Tetiba soalan sensitiviti rakyat keluar. Tanpa perancangan, tanpa persediaan mental dan fizikal, tanpa prepare port mana nak menghilang kan diri, aku gamble terus setuju. Lepas Zuhur aku bonceng belakang arwah ayah aku naik moto yamaha cdi 80 menuju ke klinik kesihatan Palong 4.

x de budak2 yang sama tarikh dengan aku itu hari. Maka x de perasaan nak pikir cemana nak jadi takut. Yang ada pun cuma makcik2 pakcik2 yang tengah tunggu check suhu badan. Apabila turn aku dah tiba, arwah ayah aku teman kan aku dok sebelah katil pesakit. Aku kena baring sambil pasrah kain kena selak. Dekat 5~6 orang stand-by keliling layan borak saiko ngan aku. Aku dah cuak pandang syiling. 'jantan' aku diorang kotak-katik kan dengan jarum bius. Ciss..berani tol diorang.

x sampai 15min, diorang kata dah siap. ehh..x de rasa sakit pun. Biase2 je. Lepas turun dari katil diorang suruh jalan kengkang2 sambil tarik kain ke depan. Dah macam badut sarkas pun ada. Naik moto tepaksa posing mengereng macam pompuan sopan naik moto. Selama 3 hari gak la aku dihidang kan nasi berlauk ikan bilis goreng je. Yang datang melawat aku cuma kengkawan arwah ayah aku. Nak harap kan kengkawan aku datang? haraaam..

Budak2 skang memang beruntung.

14 comments:

Umie said...

kah kah kah...mmg kena jalan kengkang ke masa tuh???


wakaakakkakakaka

fazadilla said...

haah..memang beruntung..macam2 ada sekarang..x macam kita dulu..kalau nak tunggu masuk tv time raya lah..tapi itu pun kena letupkan jari dulu baru bole masuk tv n surat khabar :P iskkk

John Doe said...

lu kasi lari satu kampung la,baru gempak

hey...ini aku said...

'Naik moto tepaksa posing mengereng macam pompuan sopan naik moto'
ayat ko ni mcm cute pun ada, poyo pun ada..

zairi said...

umie:
gelak2 gak..kok kalo terkehel skit kat peha,huuu..rase nak mintak biuuuss je.
fazadilla:
tu yang aku jeles tengok tv pagi tadi tuu..
john doe:
gilo kau!! kok bontan adik den sok!!nak pakai lamo nie!!..

zairi said...

hey..ini aku:
aku x penah lagi nampak awek2 kat senawang ni duduk posing macam tu lagi stakat ni.kalo nampak pun kat paper pancaindera gambar ning baizura posing depan kamera.eksen je lebih tu..

KARKADEWA said...

apo lak kono mongono bomba ngan sunat...??
sunat panggil tok kadi la...
kan..??kan...??

pemikir lapuk said...

bila dah sunat...jgn lupa mandi wajib...hahahahaha

hashim habeed said...

Aku bersunat 1 group 5 orang gantung tali dgn kain pelaikat seminggu lamanya hu hu hu
Skarang ni budak budak sunat esok main bole dah

azuwan said...

sblm sunat..berendam dalam paya belakang umah..mak oi..kecut...lps sunat dok atas kerusi malas...asal orang dtg melawat mesti dpt duit..huahua..

zairi said...

karkadewa:
diorang kena standby mane la tau bebudak tu letak cincin kat anu diorang..harharhar...

pemikir lapuk:
lepas 44 ari baru bleh mandi.kalo mandi skang,mananah woi...

hashim habeed:
best la kau..boring2 bleh borak ngan kawan sebelah. aku?..sorang2 jee..

azuwan:
hah!! paya?? silap2 masuk lintah woo..heheee...

akupentoi said...

dulu gua sunat satu kampung keco...4x4000 mete siut...

aamz said...

dulu masa gua sunat keco gak...4x4000 meter siut...

zairi said...

aamz:
4x4000 meter? ko lari ke ko melari kan diri?