20 June 2009

CINABENG!!!

Skang dah kecoh balik pasal chin peng. Apekejadah la orang tua ni punya agenda kali ni. Purata suma x setuju. Tapi anuar ibrahim punya la bertegang urat leher untuk kasi lepas kan chin peng ni jadi kerakyatan malaysia. Lepas mahathir tutun takhta, dah macam siamang perangai politik2 kat malaysia ni. Lagi pandai dorang ni, lagi buruk perangai rupa2 nya. Harap kan pagar, pagar x bleh harap.

Orang nak kawen pun tepaksa kluar kan duit hantaran nak repair jalan. Dah menunggu selama 3thn, lepas repot kat kosmo, x sampai sebulan dah ada lori hantar batu2 jalan. Lepas ni kena pakai kabel kosmo la kalau x puas hati kat wakil2 rakyat. Macam tu la punya perangai para2 politik skang ni. Versi yang lebih kurang sama ngan versi zaman pkm & jepun dulu2. Beza nya zaman dulu main bunuh2, zaman skang main tikam2 blakang. Tujuan hanya satu. Masing2 nak jadi pemimpin.

Bagi aku, antara kekejaman pkm ngan jepun, lebih kurang je perangai dorang. Sama2 kejam tahap ifrit utama. Arwah atuk aku pun penah kena sasaran pkm ni. Kena tembak baru nak turun dari rumah. Nasib baik x kena. Arwah atuk aku cakap, pkm tu silap orang menurut dari dia dengar dari kawan pkm yang menembak tadi. Terus dorang chow balik bukit blakang rumah arwah atuk aku. Kubu dorang kat situ.

Aku syak, dorang2 yang beria2 suruh chin peng ni masuk malaysia balik adalah cucu cicit saki baki pkm yang kena halau keluar dari dalam hutan barangkali. Ntah2 yang dok berparti dalam perlimen tu pun sedara mara chin peng yang tengah tunggu masa nak ambik alih malaysia. Sapa tahu kan?

Cuba tanya kat bekas2 pejuang dulu, bleh kasi chin peng masuk? "Masuk la kalau brani jumpa ngan gua dulu. x bertukar kepala lutut dok kat atas leher, kepala dok kat lutut kang.."

Cuba tanya kat cina bukit plak? "suda medeka maa..jipun pun lu olang kasi masuk, apasat cim peng x bleh masuk. sama2 jahat jugak maa...?"

Jawapan aku mudah je. Jepun ada kepentingan untuk malaysia. Sekurang2 nya wujud proton kat malaysia ni. Polis pun dah mula merasa bawak Evo10. Chin Peng bleh kasi apa kat malaysia? Aku tempeleng pulak budak cina bikit ni kang...
Muka relek je...Berapa orang dah mati kat tangan dia pun kita x tau..

Tapi kalau pandang dari sisi ke lain, rata2 negara yang mengamal kan ideologi komunieme ni suma maju2 belaka. Amerika pun bergantung kat china untuk beli bon2 yang digunakan untuk pakej rangsangan ekonomi dorang. Cuba pun hebat jugak dalam bidang perubatan dorang. Rakyat dorang dapat free je untuk pakej kesihatan.

Kalau x kerana pengaruh chin peng ni jugak, x merasa la malaysia nak capai kemerdekaan pada september dengan bantuan britis tu. Itu pun sebab china memberontak sebab jepun tindas china. Kalau x, x kemana pun chin peng tu.

Tapi kalau hidup kat brunei memang best. Langsung x merasa nak gawat2 ni. Suma rakyat patuh pada sultan. Sebab dorang ada satu sultan je. Kat malaysia jangan harap bleh jadi macam brunei walau pun ada ura2 nak ikut jejak langkah brunei.

Apa2 hal pun, kita tetap perlu bersyukur sebab malaysia adalah antara negara yang selamat dari segi keselamatan. Cuma tahap politik je yang macam haram jadah.

12 comments:

IdaAnuar said...

buat apa lah sibuk dgn chin peng tu zairi.

@tune® said...

sewaktu aku bace blog ko..hal pkm n chinpeng bersiaran dari tv3...

hal yg bukit fraser tuh...

mane cina bukit??
meh aku seligi pale die..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

kasi tempeleng telinga dia..

roshaizul said...

politics is harder than physics.

miss oren said...

sumpah aku benci politik malaysia
zairi, jom pindah brunei..hehe
penganggur pon dapat elaun

zairi said...

idaanuar:
ntah laa...jom la kita sibuk hal lain.

atun:
tv3 pun tengah baca entry aku tu..

pentoi:
dah kasi pekak sebelah dah pun.

roshaizul:
yes that is.err..

oren:
cekgu pun paling busuk dia punya gaji seploh riban woo..pi la test jadi teacher kat sana..

soul krasty said...

mimpi kuat sgt dieorg ni..tgk mate pn kteorg dh tau kuat tdo & secara tak lgsg kuat gak mimpi..mimpi bsh tak dpt mimpi len pn jd la.

ez said...

emm..aku x setuju chin peng masuk malaysia..lagipon dia bkn rakyat malaysia..byk kerosakkan yg dia da buat..kita kene sygkan tanahair kita..negara kita..aku baru blik dr btn tu yg berkobar2 tu..hehhe

zairi said...

azuwan:
mata kuyuuu jee..

ez:
btn lagi?last aku pegi ting.3 dulu.hahaa..

aku ada baca sikit2 buku "chin peng: my side history" dia.made in singapore.sebenarnya nama dia ong boon hwa.lahir kat sitiawan perak.stakat ni di belum daftar jadi malaysia.

ajako said...

woo, woo, inche zairi, dlm byk2 topik kat blog lu, aku rase topik ni paling xleh nak komen. tp aku penah dgr pendapat; "ape kate kite bwk chin peng dtg M'sia, soal siasat dia nape dia pilih komunis, berape ramai dia dah bunuh dan yg best skali, ko nak kene hukum camne?" ke guane?

nuyuljana said...

aku sangat bersetuju dengan perenggan terakhir ko.

*peace*

zairi said...

ajako:
macam2 bleh berlaku kalo cimpeng ni masuk balik.umno mesti mengelabah punya.buku2 sejarah kena rombak balik.macam2 wooo...jalan nak masuk kl bleh jem sampai seremban punya.

nuyul:
haram jadah tu?memang pon..