12 September 2009

Megelupur datang lagi

Korang penah kena bangun mengelupur? Aku ada beberapa pengalaman untuk jenis bangun macam ni punya kes. Aku pasti suma orang ada pengalaman ini macam.

Kes 1:

Keja jadi operator pengeluaran dulu ada 3 shift. Shift 3 paling gampang bagi aku masuk pukul 11mlm kluar pukul 7 pagi. Dah macam GRO pulak keja malam2. Balik kul 7, lepas mandi, terus tido. Hostel ada katil 2 tingkat. Aku duduk katil bawah. Nak kasi tido paling solid, aku kasi selubung katil aku kasi nampak malam. Tido lepas mandi memang sedap.

Tapi ada satu kali tu aku terjaga dekat pukul 2.40 petang. Aku mengelupur. Waktu2 macam ni bas kilang bila2 masa je dah bleh sampai nak ambik budak kilang masuk shift petang pukul 3. Aku belum ada transport lagi masa tu. Kalo terlepas bas kilang, kena tahan teksi la jawab nya. Rugi 3 rengget.

Mengelupur punya pasal, gosok gigi pun tadak. Jirus2 rambut bagi nampak macam mandi je. Pakai baju pun sambil berlari. Bas pun dah bergerak. Aku siap kasi kejar sambil tepuk2 dinding bas kasi suruh berenti. Otomatik aku sedar diri time kawan aku tegur..

"mak'aih..lebat la bulan ni. ot petang ke?"

Aku mengia kan je. Patut la mata rasa berpasir je macam x cukup tido. Sampai kat kilang, terus cepat2 carik teksi. Rugi jugak akhir nya 3 rengget. Sampai bilik terus sambung tido. Memang gampang.

Kes 2:

Waktu tu bulan pose. Macam skang jugak. Rehat pukul doblas terus pecut balik rumah kasi tido sepam dua. Sebelum tu dah kasi setting alarm pukul 1. Terus tido...lapar...nyenyak...x ingat pape...

Sayup2 aku dengar ayam berkokok. Owh..bunyi alarm rupa nya. Tengok jam dah pukul 1. Mengelupur datang lagi. Terus menggila pegi keja. Arghh...punch card lewat 15min. Kena pink form (macam NCR la lebih kurang) la nampak gaya nya. Sampai kat meja opis, awek kerani datang tegur...

"eh..bang ...x semayang jumaat ke?"

Otomatik aku sedar diri.

"err..bos call ada urgent kena buat arr.."

Cilakak!! patut la lenggang je meja budak2 melayu.


Heheee...ini smalam punya kes. Syyy...

13 comments:

macha_sezs said...

hahaha..lain macam jugak lu punya menggelupur eh bro?

miss oren said...

kahkah3..semuanya disebabkan tido..memang terbaik dari ladang..kalau aku da lama da hatiku tersentap dan menghantuk kepala ke dinding sebanyak 5 kali tanpa henti

hans said...

pernah2
menggelupur bangun nak pergi skolah...
ingatkan ari dah lewat rupanya masa tu waktu maghrib
tido petang punya kes...
haha

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

ahaks....bos kasi lu g semayang...lu membuta wat pe...kifarah tuhan la...

soul krasty said...

mmg gitu la gamak nye kalo keje kilang..aku yg bkn operator pn kne stanby raye2 ni..mcm harem.

OT tadak elaun 80 hengget je..ces.

zairi said...

macha:
hmm..gua pun dah penat mengelupur pesen macam ni.ini antara mengelupur yang ganas.ada kes2 terpencil yang lain.

oren:
slalu kalo tido yang paling letih je bleh jadi ini macam.tido yang nyenyak tampa iklan.

hans:
hahaa.slalu time maghrib2 bleh kena jugak.aku pun penah kena.cuma ini kes terpencil.cepat sedar diri.

pentoi:
gua dah setting pukul 1 nak mandi gi sembahyang.ntah cmana terus bleh nak ke keja plak.haih...

azuwan:
keja jaga server memang macam ni.tapi x pe sangat.dah dekat ngan umah mak ayah ko.

halym said...

hehe..kerap jugak menngelupur time bujang bujang dulu..tapi takde la sampai kejar bas...hahaha

ajako said...

oh, aku x penah lak menggelupur sampai cenggitu. Obatnye, baca doa sebelum tido...tp citer ko mmg best gempak...

@tune® said...

aku igt produk jer kene wat NCR..
org pon kene wat ncr...

menggelupur la etempat keje lu

zairi said...

halym:
huahuahua...kalo ada kutu2 dalam bas tu tau aku tengah mengelupur,x tau cemana aku nak simpan muka aku masa tu.

ajako:
kekadang Tuhan uji kita time kita tengah lalai.terima je dugaan Nya.hehee..

atun:
tempat aku ni lain macam sikit.kalo lewat pon kena buat tunjuk sebab.padahal dah sah2 kena potong gaji.hmmm..pe leh wat.keja makan gaji.

Anonymous said...

m'gelupur.. term barulah nihh...
k la inci zairi Slmt hari Raya Maaf zahir & batin... teruskan m'blogging dgn term2 yg besh2

nuyuljana said...

ahahahaha.

mcm2 hal!

bro, slmt ari raya.

:)

zairi said...

anonymous:
slamat hari raya jugak. err..sape ni ek?

nuyul:
slamat ari raya nuyul.