08 September 2009

Taruk bedak tu biar kasi senonoh sikit.

Pada zaman aku membesar dengan klim (susu tepung klim) dulu, aku pasti mak aku lumur kan bedak kat celah2 bedah aku selain kat muka untuk kasi lebih nampak kiut. Tapi aku x berapa nak ingat sama ada kat dahi aku ada bedak tercalit 3 line serupa yang aku perasan kat skolah yang mak2 dorang kasi sapu kat muka serupa tepung gomak tu. Ape punya jenis mak la dorang tu. Yang budak2 tu pun satu hal. x reti2 lap bedak kat muka tu kasi sama rata.

Apabila dah jadi abang untuk mengasuh adik2 sementara mak ayah keluar carik rezeki, jangan kan nak taruk bedak kat celah2 bedah dorang, nak cebok berak dorang pun aku geli. Maklum la...bukan anak sindri. Hehee... Slalu nya, adik lelaki aku tu kalo nak basuh berak, aku akan grip kepala dia kat celak kangkang aku, sambil kaut pinggang dia kasi tadah kan bontot dia kat bawah kepala paip. Air paip yang mamancut kluar akan menyah kan najis mutawasittah kategori najis ainiyah kat bontot adik aku tadi.Kalo korang biasa tengok gusti yang batista kasi hentakan penyudah dia tu, kira lebih kurang la aku buat adik aku style macam tu. Cuma aku x hentak kpala adik aku kat lantai bilik air je lagi. Tapi kalo silap teknik, bleh terentak jugak tu. Seb bek x penah berlaku pape.

Lepas kasi cuci, aku biar lantak kan adik aku tu kasi pakai sluar sindri. Malas aku nak taruk bedak. Tabiat macam tu berlanjutan sampai la aku dah ada anak skang ni. Waktu masih baby je aku rajin taruk bedak. Sejak dah umur dia cecah 3 tahun ni, aku dah mula malas nak taruk bedak. Taruk bedak pun lepas kena bebel ngan wife aku je.

Aku: "apsal nak taruk bedak? kita x de letak pon"

Wife aku: "dia pakai pempers lagi...nanti meruam."

Aku x de point nak balas balik. Tapi skang aku dah ada point. Lepas aku baca artikel ni, aku dah jadi kucar kacir. "taruk bedak kat alat sulit baby girl bleh mengundang maut!!" Kalo kat baby boy x mungkin kot. Lelaki mana ada ovari. Maka itu, semua mak2 masih boleh simbah bedak kat alat sulit baby boy dorang untuk elak ruam. Kat baby girl pulak blajar2 la taruk minyak sapu kalo nak umur panjang.

kredit dari isuhangat.

11 comments:

nuyuljana said...

bahaya gak bedak talkum rupenya.

aku xsure kecik2 arwah mak bubuh bedak kt celah bedah ke x.

hahaha.

roshaizul said...

wah! itu macam kah?

macha_sezs said...

hahaha. bagus jugak kadang2 buat entry informatif macam ni.

AL-FAROUQUE said...

bedak klim? aku lupa pulak.

yg biasa kultikura la.*btol tak eja.

zairi said...

nuyul:
kompom kena letak punya..hahaa..

roshaizul:
ko patut tau benda2 macam ni.ko bakal jadi ayah.vicks pun bahaya letak kat baby.

macha:
hehee..buntu idea sebenar nya.

al-farouque:
bukan bedak klim.itu susu tepung penuh klim.skang x wujud lagi aku rasa.zaman tu susu klim mahal wooo...

kultukura lagi la bahaya.sebab kandungan dia penuh ngan kimia apekebendantah. hahaaa..aku pun x sure eja betul ke x.aku folo ko je.

soul krasty said...

pakai bedak 3A je.

pastu..aku ade dengar minyak yuyi tu ade kandungan ba alif ba ya.

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

lama tak jenguk lu bro...ada ok ka?

halym said...

mana ko pegi lama tak update, alih alih citer pasal bedak..ekeke sengal btol citer ko cebok berak neh..hahaha

miss oren said...

bukan letak bedak kat bontoto baby je ke..kat alat sulit x perlu aku rasa kot

@tune® said...

erk??
ko rase aku slamat x?

zairi said...

azuwan:
minyak yuyi? betol ke? aku ada beli untuk anak aku tu..

pentoi:
okeee...gua oke je.

halym:
hahaa...mak aku aku x tau lagi style aku cebok adik aku tu. kalo tau mesti panjang dia punya mengucap.

oren:
walaupun x letak, dia punya debu2 melayang jugak.

atun:
hmmmm...susah aku nak tafsir kan.