23 March 2009

Audit memang menyusah kan hidup aku.

16/3/09
Awek kerani: "19/3/09 ni en.zairi kena audit HR dept. ok. sila sign kat form ni ye."
Aku: "Arghh..odit lagi?Hmmm...ye lahh.." (sambil berpikir apa penyakit nak buat untuk ke mc)

19/3/09
Aku: "ari ni abang nak ambik mc."
Wife aku: "Ceh!! patut la x pegi surau. Dok rumah jaga anak."

****

Klinik
Doktor: "Teruk mata awak ni. Ni boleh berjangkit kat anak yang awak dukung ni. Ari ni awak x perlu keja. Saya bagi awak mc sampai sabtu ni. Kalau boleh jangan banyak berjalan kemana2."
Aku: "Baik la doktor. Tima kasih doktor." (sambil menahan pedih+pedas dari serbuk lada putih)

***

Ari ni. 23/3/09
Rakan auditee: "How your red eye?Anyway,tomorror after tea break we have audit production site."
Aku: ""Arghh..odit again?Hmmm...oke lahh.."

***

Aku x ingat la sape mangajar aku letak serbuk lada putih kat mata untuk dapat kan mc. Lama dah aku x buat macam ni. Pedih siot...Lepas kluar dari bilik doktor ,terus pegi wash room kasi tadah mata kat paip lama2 kasi lega. Selalu nya kena stanby kasi pedih2+merah2 kat mata sebelum nama kena panggil kat nurse suruh masuk jumpa doktor. Puas jugak la nak menipu kat anak aku pasal dia pelik+kesian kat mata aku. Sepanjang cuti, dapat gak la game over kan need 4 speed underground pro-street. Giler payah...

Rabu ni mak aku masuk skolah pondok kat area sepang sana. 4 bulan punya edah pun dah tamat. Memang cantik aku pegi tengok tempat tu smalam. x macam pondok langsung. Dah macam IPT dia punya prasarana. x macam skolah pondok aku dulu2. Aku harap mak aku bahagia kat situ.

14 comments:

fazadilla said...

haha..sama arr kita pun kalau nak mc lama buat2 mata sakit..sepupu sy ajar letak apa tau..air tembakau!..makk aiiihh sampai bengkak mata ok..tapi dapat la duk rumah seminggu..dapat jalan2 lagi:P waahh best gila!! tapi tu 4thn lepas la..sebuk lada putih rasanya lagi pedih mata lah! isk!

roshaizul said...

akan aku aplikasikan teknik mu itu tatkala sirim datang mengaudit

zairi said...

fazadilla:
aku pon penah try air tembakau tu dulu2 12thn lepas.x mujarab sangat.mungkin salah teknik barang kali.hehee...

roshaizul:
hahaha...sila la buat.bleh dapat sminggu kengkadang tu.

aidilx said...

aku dulu time exam, ada masa aku jadi penipus..especially bila paper susah giler cam LAW..

aku letak ngan air tembakau..bapak sakit! mmg merah giler!lada putih x pnah plak aku try..

macha_sezs said...

Aku: "ari ni abang nak ambik mc."
Wife aku: "Ceh!! patut la x pegi surau. Dok rumah jaga anak."

perh.tektik licik lu~~

hahaha..

@t00neY r00neY® said...

solid betul mak lu..
bagus gak mendekatkan diri pada Allah..
untung Arwah ayah lu..

ni ha..ayah gua lg besh..lada hiitam kemam kt mulut kasik mulut panas...tp wa ckp dah xrelevan dah skang...sbb doc shoot kt telinga nkk tau demam ke x...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

ha....lu try tembakau surya....pergghhh...doktor pun duk jauh2...dah cam pontianak..

a.b geldofg said...

aku ada idea baik punya utk dpt mc...


cntik tmpat pondok tu...tringin nak habiskan usia aku di sana satu hari

eliza said...

wah idea bagus...nnti aku ikut cara ko ni ok..

zairi said...

aidilx:
hahaha...macam2 perangai ada.kalau aku jadi doktor,aku tau dah cemana diorang ni menipu.toksah harap aku nak bagi mc.

macha:
bangun tido je,buat2 muka sedih.hehee...tektik licik.besok2 lu pon mesti buat jugak ni.

atune:
sblom arwah ayah aku meninggal,diorang dah plan awal2 dah.arwah atok aku pon ada pesan gak kat mak aku suruh duduk pondok.

belakon kasi demam memang payah.skang ni x leh buat alasan sakit perut,pening kepala lagi dah.dah kena highlight kat org gomen.

akupentoi:
dulu aku try tembakau dunhill.x menjadi.tembakau surya memang power kot.lu mesti dah try kan?

geldof:
ape idea tu?ko jangan macam2.ntah ape la yang kluar tu kang...

memang cantik tempat tu.nak masuk pun kena tunggu turn.bapak lama nak tunggu masuk list.daftar 7rat,monthly 250.nak meninggal kat situ pon x de hal.diorang bleh uruskan.memang aku azam nak duduk situ satu hari nanti.jom la.bleh kita borak2 kat situ sok.:)

eliza:
praktik jangan sampai silap tektik.

ajako said...

wahai en zairi, aku pon menyampah kat odit mengodit ni. penah gak terlintas di benak murni aku nak apply mc tp escape arini, next time mesti kene gak. so benci2 pon kenalah menghadapinye. tunggulah aku naik pangkat sok, akan ku suwoh pegawai jr menghadapi odit tu...

gee said...

ada sketsa jugak ye...hehehe

AsyAnis said...

hahaa siot pnye taktik..tah2 doktor tu dah lali jumpe pesakit ngan mate memerah camtu. sbb tanak kasik malu @ pesakit rase kantoi ngan doktor sniri, so die kasik la mc..... heeee

zairi said...

ajako:
nak x nak kena terima dengan hati terbuka gak la.

gee:
ha'ah..hehee..

asyanis:
tapi aku tengok doctor tu cemas tengok mata aku.aku pulak cemas tengok dia cemas dari aku.