01 October 2009

Preview raya

Awal2 lagi aku dah agak dah ops sikap punya minit mesyuarat. Makin tahun makin naik statistik kemalangan. Suma jawab berpunca dari sikap manusia. Tapi ada satu kali pegi beraya rumah fuckarudin member lama, muka kaki tangan dia calar balar. On da way dia nak pegi carik buluh lemang, segerombolan lembu tetiba merentas desa beramai2 dari tepi jalan sini nak ke tepi belah sana punya jalan. Ikut shortcut barangkali sampai x perasan fuckarudin tengah terjenguk2 carik buluh lemang.Tahun ni lemang dia x berapa menjadi. Hangus sebelah. Belah yang hangus aku asing kan. Fuckarudin memandang dengan sepi. Jelas sungguh bukan salah sikap manusia terjadi nya xcdent begini. Aku rasa ops sikap x masuk kan dia punya list. Dia x buat repot pasal tuan lembu dah kasi suku dari daging lembu kat dia.

Tapi kalo dah tiap2 tahun jawapan ops sikap tu suma berpunca dari sikap manusia, memang x bleh nak kata apa dah. Kita x bleh ubah sikap orang lain melainkan kita sindri ubah sikap kita. Tapi aku yakin tu suma adalah bukan orang yang sama yang menaikkan statistik kemalangan. Rata2 melibat kan kenderaan baru. Dan kemungkinan pemandu baru. Mana pegi kenderaan lama? Bleh tengok sindri kat depan2 cawangan proton edar. Bersepah2 sampai x cukup paking.

Uncle aku dari kl sana nak beraya ke Kuala Pilah petang 1st raya dari bukit putus makan masa 2 1/2 jam. Biasa punya speed stakat 1/2 jam je. Polis trafik hanya mampu merenung kan diri dari bawah pokok memikir kan cmana nak 'carik duit raya'. Jangan kan ada kenderaan nak potong double line, speed masing2 pun stakat doploh km/j je paling laju.

Pendapat aku kalo kerajaan nak asingkan jalanraya untuk kenderaan bermotor ngan kereta memang cukup bagus untuk mengelak kan statistik kematian golongan mereka yang menaiki motosikal. Tapi aku rasa proton patut revised balik dorang punya pakej. Bukan ape. Tabiat orang kita ni kalo pakai kereta baru, mula la nak kerek. Ape? ingat aku x mampu ke? Saje malas tambah hutang laa...

Untuk paling best punya ops sikap tahun depan punya season, x payah lagi la kasi2 saman lagi kat pesalah trafik tu. Ape la sangat ngan rm300 tu. Kengkadang siap bleh kasi hulur duit kopi lagi. Bukan boleh bawak ke insaf pon. Kasi tangkap je sumbat ramai2 dalam lokap sampai abis selesai ops sikap. Kasi dorang dengar takbir raya dari dalam lokap. Biar dorang buat malam takbir dari lokap ke lokap. Ini macam baru bleh kasi tobat nasuha. Mak ayah di rumah memaki hamun meratapi anak2 beraya dalam lokap. Ini ops ubah sikap nama nya. Hahahaa...Cakap memang murah.
Itu hari punya raya berwallpaperkan rumah pusaka arwah akak mak aku. Rumah ni misteri sikit. Antara nya, dulu2 punya zaman, belah bawah bukit depan rumah tu ada satu perigi. Arwah nenek aku pernah kejar satu tempayan penuh ngan emas bergolek2 masuk dalam perigi tu. x dapat la pulaaakk. Ciss!!

8 comments:

Anonymous said...

ohhhh........ sian lembu tuh xcident...

miss oren said...

weh aku rasa macam seram je tengok umah tu

halym said...

aku terperangkap gak kat Bukit Putus ke Kolo Pilah 2 jam pada petang raya..mencikk

ajako said...

Fuh, cun punya idea ko wahai inche zairie. mmg best kalau kena kat orang, tapi kalau kene kat kite??? eee, aku dah penah pi lokap time nak sign reman. Aku ingat kalo dipertimbangkan, bukan takat tobat taknak pandu laju, mau tobat taknak memandu lagi...

zairi said...

ntahsapa:
sian lagi kat fuckrudin.

oren:
seram jugak la. tapi x penah kena kat aku.

halym:
hahaa...ko pon terlibat? patah balik dah jauh plak kan..

ajako:
kena kat diri sindri memang x puas ati punya.tapi bleh cepat kasi kesedaran.

alang said...

yang bergolek masuk pigi tu namo eii...godono.....

zairi said...

alang:
kito kono sambung upacara tu akan datang. syirik2 blakang citer.

piqaiqapiqa . said...

kg pilah kek mano?